Путин даде старт на първа заварка на "Южен поток"

Строежът на газопровода тръгна по най-строгите екостандарти и с разпределени вече обеми

Символична заварка на първата тръба от газопровода "Южен поток", който трябва да свърже руските газови находища с европейските потребители по дъното на Черно море, бе направена в присъствието на руския президент Владимир Путин на официална церемония. Тя се състоя в петък край руския град Анапа, откъдето ще тръгне морският участък на тръбата, за да излезе на българския бряг край Варна и през Сърбия, Унгария и Словения да стигне до Италия.

Още преди да започне официалната церемония президентът на "Газпром" Алексей Милер обяви, че всички обеми на газопровода вече са разпределени и една четвърт са по нови договори.

В даването на старта на строежа участваха шефовете и на всички останали компании, ангажирани в проекта – Паоло Скарони на италианската ЕНИ, Анри Проглио на френската EdF, Курт Бок на немската BASF, на "Българския енергиен холдинг" Михаил Андонов, на "Сърбиягаз" Душан Баятович, на словенската "Плиноводи" Мариян Еберлинц и на унгарската MVM Чаба Байи. Присъстваха и представители на правителствата на тези компании, както и на Австрия, Македония, Турция, през чиито териториални води ще минава тръбата, Гърция и Хърватия, предаде РИА Новости. От българска страна участие взе регионалният министър Лиляна Павлова вместо енергийния Делян Добрев. До късно вечерта в четвъртък той бе в Лондон на инвестиционна обиколка.

 

След символичната заварка подписи върху тръбата положиха официалните лица, а шефът на БЕХ Михаил Андонов посочи пред присъстващите български журналисти, че едно от условията за строежа на тръбата на наша територия е той да се извършва от български фирми..

Всичко е разпределено

"Проектът е абсолютно необходим на пазара, всички 63 млрд. куб. м вече са разпределени", каза Милер. По думите му в хода на работа над проекта в компанията не са мислили за конкуренцията с другите газопроводи, решавали са своите задачи по доставката на газ, а конкурентното предимство на "Южен поток" е в това, че "Газпром" има и газ, и потребители за разлика от много други проекти.

"Основната ни изгода е, че като тръгнат новите доставки на руски газ за износ, ще се решат проблемите с транзитните рискове", отбеляза Милер. Той добави, че проектът напълно отговаря на стратегиите на Евросъюза и на Русия за създаване на нови газотранспортни маршрути.

Според главния изпълнителен директор на ЕНИ Паоло Скарони, "Южен поток" ще е печеливш от първия ден на експлоатацията, защото всеки негов кубически метър ще бъде платен от потребителите.

Строги екоизисквания

В изказването си на церемонията по първата заварка Владимир Путин отбеляза, че проектът ще се реализира по най-строгите и най-съвременните екологични стандарти. По думите му вече е направено подробно изследване на акваторията на Черно море, през която ще минава газопроводът. Той припомни, че при строежа на "Северен поток" са били разположени около хиляда датчици по целия тръбопровод, които в реално време предават информация до спътник, който от своя страна изпраща информацията до всички заинтересовани страни.

"Така ще направим и тук, не се съмнявам, че не само няма да бъдат нанесени екологични щети на Черно море, а напротив – то ще бъде изследвано", каза руският президент.

Газ за Европа

Путин отбеляза още, че церемонията дава начало на реализацията на един от най-големите инфраструктурни проекти. По думите му заедно със "Северен поток", "Южен поток" създава условия за надеждно снабдяване на основните потребители в Европа с руски газ.

"Достатъчно е да се каже, че в първия етап с газ ще бъдат снабдявани България, Унгария, Словения, Италия и Хърватия", каза Путин. По думите му, за да осигури проектния капацитет на газопровода от 63 млрд. куб. м, Русия вече е започнала работа на своя територия. Ние ще увеличим и разширим възможностите си за изход на Черно море със строеж на нови 2.5 хиляди газопроводи, ще построим допълнителни компресорни станции, посочи руският президент.

Проектът за разширяване на руската газова мрежа в услуга на "Южен поток" бе наречен "Южен коридор" и се планира да се реализира на два етапа до декември 2019 г., припомня изданието.

Проектът

Морският участък на газопровода ще тръгва от компресорната станция "Руская" от руския бряг и ще минава около 900 км по дъното на Черно море. От тях около 470 км се падат на турски териториални води. След българката територия газопроводът ще отива към Сърбия, Унгария и Словения в северна Италия. Планира се отклонение към Хърватия и Босна и Херцеговина.

Газопроводът ще има четири тръби, всяка с мощност от около 15.75 млрд. куб. м. Въвеждането в експлоатация на първия лъч и началото на първите доставки са планирани за декември 2015 г. Търговските доставки в Европа трябва да станат в първото тримесечие на 2016 г. Пълната мощност на "Южен поток" ще бъде постигната през 2018 г.

Проектът се оценява на 16 млрд. евро, 10 млрд. от които се падат на морския участък. Точната стойност ще стане ясна след провеждането на търговете за избор на изпълнители на отделните части от трасето на териториите на държавите, пред които ще минава.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?