"Южен поток" може да поскъпне до 27 млрд. долара

Брюксел изчаква пълната информация по проекта, преди да говори за отстъпки

"Южен поток" може да поскъпне до 27 млрд. долара

Строежът на газопровода "Южен поток", който ще доставя руска газ в Европа, заобикаляйки Украйна, може да достигне цена от 27 млрд. евро, пише руското издание "Комерсант" в петък. Ден по-рано британски експерти прогнозираха, че тръбата може да поскъпне от сегашните 16 млрд. евро до 20 млрд. евро, а България подписа последна инвестиционното си решение за проекта, което позволява на 7 декември да бъде направена планираната предварително първа копка на 7 декември. Одобрението идва в замяна на "безпрецедентна", според коментари на руски издания", отстъпка в цената на газа за България.

Еврокомисарят по енергетиката Гютнер Йотингер обаче предупреди, че Брюксел ще изчака пълната информация за маршрута, капацитета и екооценките на "Южен поток", преди да се произнесе дали разрешава изключения от европейските правила за енергийния пазар. Той допълни, че е рано още да се говори за възможни преференции за "Южен поток" от страна на Европейската комисия.

 

Проектът бързо поскъпва, пише "Комерсант". Само преди месец "Газпром" оценяваше цялостното му изграждане за 15.5 млрд. евро. Миналата седмица обаче от руския газов монополист заявиха, че цената е нараснала на 16 млрд. евро, от които 6 млрд. са за сухопътния участък.

 

Сметките на досегашните оценки на трасетата през различните държави, през които трябва да минава тръбопроводът, обаче сочат друго. В процеса на подписване на окончателните договори с транзитните страни, Словения оцени своя участък (265 километра) на 1 млрд. евро; Унгария (230 километра) – 600 млн. евро; Сърбия (470 километра) – 1.7 млрд. евро и България (540 километра) – 3.3 млрд. евро, което общо прави 6.6 млрд. евро.

 

"Газпром" не крият, че всички оценки са предварителни, а окончателната стойност на газопровода ще стане известна през 2013 г., посочва "Комерсант"

 

Според експерта Валерий Нестеров от "Сбербанк Инвестмънт Рисърч", на "Газпром" ще са нужни поне още 10 млрд. евро за разширяване на единната газова система в Русия за подхода към Анапа, откъдето ще започне морската част на "Южен поток", за да се обезпечи преносът на необходимите количества газ за тръбопровода.

 

Анализаторът Михаил Карчьомкин пък смята, че общите разходи на "Газпром" - без партньорските инвестиции, за нови газопроводи, включително "Южен поток", ще надхвърлят 35 милиарда евро. Това са гигантски капиталовложения, които ще донесат щети, а не печалби и именно проектът "Южен поток" може да предизвика фалит на "Газпром" - "като в Библията, да стане последната сламка, счупила гърба на камилата", предупреждава той.

 

При все това "Южен поток" "със сигурност ще позволи на Русия да диверсифицира маршрутите за доставка на газ. Най-малкото да намалим плащанията за транзит и да направим Украйна по-сговорчива, когато преговаряме да купим от нея дял в газотранспортната ѝ система", прогнозира финансовият консултант Николай Подлевских пред "Ведомости".

 

След построяването на "Южен поток" обаче за Русия обаче ще е"просто нереално да натовари всички тръбопроводни системи, водещи към Европа. Не се очертава тръбите да бъдат натоварени напълно дори в обозрима перспектива", предупреждава руският експерт.

 

В същото време Йотингер определи като "преждевременни" разговорите за възможни преференции, които Европейската комисия би могла да даде на проекта. Става дума за изключения от Третия енергиен пакет на ЕС, който задължава собствениците на енергийна инфраструктура да гарантират достъп до нея и за алтернативни доставчици, но Русия е против подобно изискване.

 

Еврокомисарят подчерта, че основният въпрос за ЕК при оценката на "Южен поток" ще бъде защитата на околната среда и съответствието с правилата на вътрешния енергиен пазар, предаде БНР. Той припомни, че когато достигне територията на Евросъюза (първата страна е България) проектът ще трябва да бъде съобразен с европейските изисквания.

 

Гюнтер Йотингер нарече "Южен поток" много интересен проект, към който ЕК е готова да се отнесе конструктивно. "Все още обаче нямаме информация за важни неща - като откъде ще минават трасетата и какви капацитети ще се развият", каза Йотингер. "Не знаем дали газопроводът ще продължи до Гърция, до Сърбия или до Италия", допълни той.

 

Запитан вижда ли проблем между обвързването на подписаното с България споразумение за "Южен поток" с бъдещата отстъпка в цената на газа за страната, комисарят по енергетиката заяви, че това е въпрос за партньорите по договора, предаде БНР.

 

Според "Комерсант" с подписания в четвъртък договор "Газпром" е склонила да даде на България една от най-ниските цени за изнасяното гориво в стремеж да спаси сроковете по проекта "Южен поток", обещани преди година на Владимир Путин.

 

България от самото начало бе сред най-несговорчивите източноевропейски държави, коментира електронното издание "Взгляд". Схващайки важната си роля за "Южен поток", тя реши да се възползва от това и да си издейства отстъпки от Русия - получи от "Газпром" най-голямата отстъпка в цената на газа сред европейските купувачи, "цели 20 процента", посочва изданието.

 

Според цитиран от него руски експерт Виталий Крюков обаче цената на руския газ за България от самото начало е била сред най-високите - над 500 долара за 1000 куб. метра и затова на страната напълно обективно е била предоставена по-голяма отстъпка, отколкото на други купувачи.

 

България плащаше 510 долара за кубик руски газ, а Германия - 450 долара, посочва |Крюков и припомня, че в момента "Газпром" прави отстъпки и на други купувачи. Полша например получи отстъпка от 12 до 16 на сто според различни оценки - твърде близо до българската, а през Полша не минават никакви руски тръбопроводи, казва специалистът.

 

"България плаща за руския газ с 50 долара за кубик повече от Германия. Но цената на газа за крайния потребител в България е с 230 долара по-ниска, отколкото за крайния потребител в Германия. Толкова е крива системата за доставка на газ до крайния потребител в Западна Европа, там има цял куп свои посредници", отбелязва ръководителят на руския Фонд за национална енергийна сигурност Константин Симонов.

 

Освен "безпрецедентните отстъпки за газа", България ще получава според новия десетгодишен договор с "Газпром" близо 2.9 милиарда куб. м газ директно, без посредници, пише "РБК дейли", като се позовава на българския премиер Бойко Борисов.  

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес