Заради подозрения за тайни договорки в ущърб на България

ДСБ: Премиерът да покаже договора за "Южен поток“ преди подписването му

ГЕРБ: Нас ни интересуват само българските интереси

Иван Иванов и Иван Костов

Подозрения, че страната ни води тайни преговори с Русия по споразумението за газопровода "Южен поток" имат народните представители от ДСБ. Това стана ясно от изказване на лидера на партията Иван Костов в петък. Той и неговите колеги настояват премиерът Бойко Борисов да запознае парламента с подготвения договор за газопровода "Южен поток", преди той да бъде подписан с руската страна.

Идния вторник депутатите ще внесат искането и, ако в сряда мнозинството на ГЕРБ откаже да го приеме, това означава, че се крият нови споразумения в ущърб на националните интереси, заяви депутатът Иван Иванов.


Десните предупреждават, че на България може да бъде наложена санкция от Брюксел, която не е по-малка от 15 хиляди евро на ден. Според решение на Европейския парламент и Европейския съвет от 25 октомври всяка страна-член, преди да подпише енергийно споразумение с трета държава, която не е член на ЕС, трябва да получи официално становище на Европейската комисия, в противен случай се налагат санкции. Това става след определена процедура, която има три етапа, разясни Иванов и добави, че Полша, но по друг повод, вече е санкционирана заради монопола на пазара на мобилни услуги.

Затона ДСБ настоява премиерът да запознае Народното събрание с подготвения договор и да информира депутатите за официалното становище на Евросъюза по проекта "Южен поток". Отговорите и действията му ще покажат дали тръгва по "мръсната диря на АЕЦ"Белене" или защитава българските интереси", заяви лидерът на ДСБ Иван Костов.

От партията питат също дали е променено междуправителственото споразумение от 18 януари 2008 г., свързано с т. нар. Голям шлем, в което според тях има текст, противоречащ на европейското законодателство, както и кой гарантира, че "Южен поток" ще транспортира 63 млрд. куб. м природен газ годишно. Досега "Северен поток" и "Син поток" пренасят съответно 30 и 37 на сто от предвидените количества, посочват от ДСБ и искат от Борисов да отговори съобразени ли са транзитните такси с изискванията на ЕС те да не са обект на дългосрочен договор и да не са зависими от политическите отношения между Русия и страната-потребител.

ГЕРБ: Нас ни интересуват българските интереси

Веднага след поставените въпроси от управляващата партия обявиха, че "ГЕРБ се интересува от българските интереси и работи в синхрон с Европейската комисия".


Докато отляво и отдясно едни се правят на русофили, други на русофоби, на про- и антиамериканци, ние за пореден път казваме, че нас ни интересуват българските интереси при спазване на националното и европейското законодателство, заяви в кулоарите на Народното събрание заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Димитър Главчев.

Преговори, в смисъла на тази дума, в момента не се водят, това, което правим, е да изпълняваме междуправителствено споразумение, подписано през 2008 г. за проекта "Южен поток" и участието на България в него, отбеляза Диан Червенкондев - заместник-председател на парламентарната енергийна комисия.

Цяла Европа и всички страни, през които ще премине газопроводът, подкрепят диверсификацията, проекта, с изключение единствено и само на г-н Иван Костов и ДСБ, коментира още Червенкондев.

Той изрази недоумение защо лидерът на ДСБ, когато чуе за проект с някакво руско участие, смята, че българските интереси са застрашени. "Набуко" и "Южен поток" са сред приоритетните за София, заяви заместник-председателят на енергийната комисия.

Покрай тези разсъждения обаче от ГЕРБ пропуснаха да уточнят дали ще подкрепят искането на десните Борисов да бъде изслушан в Народното събрание по темата.

Споделяне

Още по темата

Още от България