Енергиен шеф учуден, че президентът не знае "всичко" за договора за "Южен поток"

Борисов допусна, че държавният глава не е бил в България и затова не е в час

Михаил Андонов. Сн. БГНЕС

Информацията за газопровода "Южен поток", която беше изнесена пред пресата и българското общество, е достатъчна. Нищо не е скрито. Всичко, което можеше да бъде казано преди подписването на договора на 15 ноември, е казано, каза пред БНР в неделя изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Михаил Андонов.

С тези думи той коментира забележката на президента Росен Плевнелиев в събота, че "към момента той не разполага с достатъчно информация за ангажиментите, които правителството възнамерява да поеме, подписвайки договора за проекта "Южен поток" през следващата седмица".

"Както правителството, така и аз като президент подкрепих проекта "Южен поток". Считам, че правителството трябва да използва следващите дни, за да даде максимално факти, цифри, данни, за да се постигне една много по-голяма прозрачност от гледна точка на това какво ще се подписва с Русия", заяви държавният глава пред БНР в събота и поиска да има пълна прозрачност по този въпрос, за да не се повторел негативният резултат с проекта за АЕЦ "Белене".

На това в неделя Михаил Андонов отговори: "Дадена е достатъчна информация на обществото, направихме го и в икономическата комисия на парламента, където говори министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Не мога да коментирам реакцията на президента. Не знам с каква информация той разполага".

На думите на президента, че "лично на мен към днешна дата ми липсва достатъчно информация за това какво ще се подписва следващата седмица", и на очакванията му, че правителството ще огласи "абсолютно всички параметри, включително за цената на газа, включително за цената на изграждането на "Южен поток" и всички останали цифри и данни", Андонов отвърна:

"Никой не е водил тайни преговори. Българските интереси са достатъчно добре защитени. Всичко е прозрачно". Той уточни, че по проекта "Южен поток" разговорите са се водили от БЕХ, а от руска страна - "Газпром", които са акционери в газопровода.

"Последните интензивни разговори бяха през август и септември. Вече сме готови да подпишем това инвестиционно решение", разкри Андонов.

Държавата и БЕХ не са поемали никакви ангажименти по финансирането на "Южен поток", каза още Антонов. Той добави, че финансирането ще бъде на 100% проектно и БЕХ няма да дава "живи" пари.

Срокът на експлоатация на тръбата е 25 години, а жизненият цикъл - 40 години. Съоръженията ще бъдат собственост на компанията "Южен поток България", в която имаме по-равен 50% дял с "Газпром", каза още Андонов.

Той обясни, че реалната цена на газопровода ще стане ясна, след като се проведат всички търгове за доставката на тръби и други материали, но е убеден, че приходите от него са гарантирани.

Коментарът на президента от събота бе повод и премиерът да вземе отношение по него. Пред журналисти късно следобед в неделя Борисов каза:

"Президентът просто не е бил в България, иначе Делян Добрев първо запозна Министерския съвет с цялата подробност, след това отиде в парламента – представи я пред икономическата комисия – какво повече да направим. Утре, мисля, че ще отиде при президента пак да му я представи".

Сутринта пред БНР изпълнителният директор на БЕХ каза още, че подписването на договора за "Южен поток" е отложено за 15 ноември заради траура в България във връзка с кончината на патриарх Максим. Денят на национален траур 9 ноември съвпадна с датата, на която първоначално трябваше да се извърши подписването.

Както бе анонсирано преди месец от премиера Бойко Борисов, на подписването трябваше да дойде руският президент Владимир Путин. След това се разбра, че Путин няма да дойде, защото отложил всичките си задгранични посещения за ноември, които включвали България, Турция и Индия, за неопределено време. Около отлагането на визитите в руските медии се появиха спекулации за здравни проблеми на президента.

От Кремъл така и нито веднъж не потвърдиха България да влиза в графика на посещенията на руския президент в чужбина. Това не попречи да се появят съобщения в България, че визита все пак ще има, но ще е през декември.

От руски медии в събота по съвсем различни вътрешни поводи обаче се разбра, че Путин ще извърши две задгранични посещения пред декември - в Турция и в Индия.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?