Борисов пази козове за преди насроченото за утре подписване с "Газпром"

Искаме газовият договор да е за 6 + 4 години и с максимално ниски цени

Имайте търпение, става въпрос за много пари, призова премиерът

Искаме газовият договор да е за 6 + 4 години и с максимално ниски цени

Новият договор за руските газови доставки от 1 януари 2013 г. да е за шест години с опция за удължаване с още 4 години и с максимално ниски цени, настоява България пред "Газпром" ден преди насроченото за четвъртък подписване на този контракт и на окончателното инвестиционно решение на страната ни за строежа на газопровода "Южен поток". Двата документа все още се обвързват от българската страна, която ще е последната, дала съгласието за изключително важния за Москва тръбопровод

На пресконференция в сряда премиерът Бойко Борисов обясни, че застраховката за допълнителните четири години по договора с "Газпром" е в случай, че не се сбъднат прогнозите на правителството за увеличаване на местния добив на природен газ.

 

Все пак премиерът е оптимист и посочва, че "след шест години България ще добива много газ". "Днес е взето едно много добро решение отново за газово находище в Червен бряг, с. Девинци (правителството в сряда даде концесия за добив на газ на компанията "Дайрект Петролеум" – бел- ред.). Вече имаме над 10 % собствено производство, английската компания "Мелроуз” го добива, и се надявам, че в рамките на шест години, ние ще имаме достатъчно количество газ", каза Борисов.

 

Очакванията са в Девенци да започне добив от втората половина на 2013 г. и така местният добив да нарасне до 20 процента, коментира по-рано през деня министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев пред журналисти. Цената на вадената от това находище суровина да е с 35 на сто по-евтина от руската.

 

Представителите на "Газпром” за финалните преговори по газовия договор ще дойдат довечера в 22 часа, а разговорите с тях ще са утре, каза още Борисов.

 

"Имаме предварителни преговори, но не сме се уточнили за нищо конкретно и ясно, което да разпишем в 11.00 часа. Утре сутринта ще говорим, след това ще има пресконференция. Ако някой ви е карал от тяхна страна да ни провокирате да си кажем това, което имаме като козове в преговорите, няма да стане”, заяви премиерът.

 

"Понеже те много успешно играят с руските медии, пускат изявления, чакат реакция, моля ви не се подвеждайте от тях", обърна се министър-председателят към журналистите.

 

Използваме всички лостове

 

"Толкова ли е сложно да изчакаме. Става въпрос за много пари, които досега българската икономика плаща, а ние искаме да намалим максимално цената и трябва да използваме всичките си лостове за това. Така че ни помогнете за един ден, не ни пречете”, допълни Борисов.

 

По-рано през деня парламентът отхвърли искането на "Синята коалиция" депутатите да изслушат премиера Бойко Борисов по проекта "Южен поток".

 

Народният представител от ДСБ Иван Иванов обясни в пленарна зала, че "Синята коалиция" иска официално становище от Европейската комисия, че проектът "Южен поток" отговаря на европейските изисквания. Мнозинството обаче не се съгласи да извика министър-председателя, въпреки че депутатите поискаха прегласуване след първото отхвърляне на предложението.

 

Засега единственото сигурно е, че президентът на "Газпром" Алексей Милер пристига вечерта и двата договора с "Газпром" ще бъдат подписани в четвъртък до обяд.

 

Инвестиционното решение за "Южен поток" бе обявено миналата сряда и по него не се очакват съществени нови неща. По газовия договор обаче българската страна разчита да получи повече от предоставената за деветте месеца на тази година 11 на сто отстъпка, макар Милер да твърди, че всичко по договора вече е конкретизирано.

 

Според руски медии "Газпром" ще приеме условията ни

 

Според Виталий Крюков от "ИФД-Капитал", цитиран от руското издание "Комерсант", руският монополист ще се съгласи на условията на България, тъй като страната консумира малко газ – 2.8 млрд. куб. м през 2011 г. В същото време значението на "Южен поток" за Русия е много по-голямо, а България е последната от транзитните страни, която се очаква да подпише инвестиционното си решение.

 

Разминават се и версиите на българската и руската страна за обвързаността на очакваните от София допълнителни отстъпки по газовия договор и решението за "Южен поток". Според нашата версия, газопровода ще се подпише, ако се постигнат "удовлетворяващи "Булгаргаз" условия" по доставките на синьо гориво.

 

Макар за България да е по-важно да намали цените на руския газ, Москва ще бие фанфарите за "Южен поток", тъй като с подписването на инвестиционното решение за газопровода от българска страна проектът ще се сдобие с пълен комплект одобрения от всички участници, след като по-късно днес се очаква да се парафира и решението за морския участък, който ще се строи от консорциум между "Газпром", италианската ЕНИ и френската "Електрисите де Франс".

 

Всичко това ще позволи да се стартира строежът на морския участък на "Южен поток", насрочен преди ден от Милер за 7 декември. На руска територия още през лятото започна подготовката за изграждането на съоръжението.

 

Две трети от обемите на "Южен поток" вече били контрактувани

 

Според последните оценки съоръжението ще струва 16 млрд. евро, 10 млрд. от които ще отидат за изграждането на морския участък. Стойността обаче може отново да се промени след провеждането на всички търгове за избор на доставчици и подизпълнители на проекта през 2013 г.

 

Миналата седмица отговарящият за проектите в "Газпром" Леонид Чугунов заяви, че вече са договорени две трети от обемите газ, които предстои да се транспортират по "Южен поток", а другата 1/3 ще се контрактува в хода на строителството на тръбата, пише още "Комерсант". Според Чугунов потребители ще се намерят сред "електростанциите, които ще преминат от въглища и мазут на газ".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес