Русия шамароса България два дни преди подписването на "Южен поток"

"Газпром": Повече отстъпки за газа няма да има, преговорите по новите договори за доставка и подписа за газпоровода не са обвързани

Алексей Милер

Без да отдава значение на твърденията на България, че условията по новото газово споразумение все още не са договорени, а от тях зависи съгласието на страната по ключовия за Русия проект "Южен поток", "Газпром" обяви във вторник точна дата, на която ще започне строителството в морския участък от трасето – 7 декември. Тази първа копка не би могла са се състои, ако на 15 ноември българското правителство не подпише окончателното инвестиционно решение за "Южен поток". Очевидно руснаците са сигурни в този подпис, независимо от твърденията на София, че преговорите по цените газа и други условия на новия дългосрочен договор, по който страната ни ще получава синьо гориво от 2013 г., продължават и че се надява на по-големи отстъпки от 11-те процента, направени за последните 9 месеца на тази година.

"Газпром" даде да се разбере, че повече намаления няма да има. Ръководителят на компанията Алексей Милер коментира пред журналисти в Москва: "Що се отнася до промяната на цената, всички необходими изменения в договора тази година вече бяха направени".

Милер се изказа във вторник, след като Русия и Словения подписаха инвестиционното решение за словенския участък от "Южен поток". България е последната страна, от която Русия чака одобрение, за да даде ход на строителството.

На въпрос на кореспондент на БНТ дали "Газпром" се е договорил с България, която обвързва инвестиционното решение за "Южен поток" с въпросите за цената на газа, Милер заяви, че "двата въпроса не са свързани един с друг".

Милер пристига у нас в сряда, а в четвъртък се очаква да бъде подписано инвестиционното решение за българския участък от "Южен поток". България трябва да сключи и нов договор с "Газпром" за доставки на газ от 2013 г. Сега страната ни купува 1 000 куб. м. газ за 472 долара. Миналата седмица високопоставени представители на "Газпром" коментираха, че цената в новия договор ще бъде добра и от нея ще са доволни всички.

Добрев: Преговорите продължават

Независимо от твърденията на Милер, министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев заяви, че преговорите с "Газпром" продължават и през следващите два дни, когато трябва да бъдат подписани договорът за доставка синьо гориво и окончателното инвестиционно решение за "Южен поток".

"Преговорите продължават и ще продължават до последния възможен момент, защото тази цена е изключително важна за нас. Това, което е сигурно е, че е най-малкото ще продължим да ползваме отстъпката от 11 процента, която е в сила до 31 декември, но ние преговаряме за доста по-добри условия, но най-важното число не е нанесено – цената", заяви Добрев във вторник.

Премиерът: От преговорите за газа зависят следващите ни стъпки

Преди това премиерът Бойко Борисов, който е на посещение в Словакия, отказа да коментира дали ще участва в церемонията по първата копка на "Южен поток" в Русия.

От преговорите, които ще се проведат за цената на руския газ от 2013 г., ще зависят много от следващите ни стъпки, заяви премиерът. Дали ще отида на такава церемония зависи от хода на предстоящото в четвъртък подписване на новия договор между "Булгаргаз" и "Газпром", продължи той.

Строителството на "Южен поток” ще започне от черноморското крайбрежие на Краснодарски край, в района на Анапа. Маршрутът на газопровода ще премине през акваторията на Черно море до Варна. След това руският газ ще преминава през територията на България, Сърбия, Унгария, Словения и Италия.

Във вторник окончателното си инвестиционно решение за тръбата взе и Словения и съответният документ бе подписан в рамките на среща между руския и словенския премиера Дмитрий Медведев и Янез Янша. Инвестициите в словенския участък се изчисляват на над 1 млрд. евро. Дължината на този участък от трасето ще е 266 км. На територията на Словения ще се доставят 24 млрд. куб. м годишно по "Южен поток", а за Италия ще продължават 22 млрд. куб. м, съобщава ИТАР-ТАСС.

Така след като с Унгария бе подписано инвестиционно решение на 31 октомвро, а два дни по-рано същото решение бе взето и от Сърбия, по сухопътния участък остана приемането на окончателно инвестиционно решение само от България.


"Като говорих с президента Путин, се разбрахме да се чуем допълнително - кога той ще дойде в България и съответно дали пък аз няма да искам да отида на тази първа копка, но от тогава не сме се чували. Като се разбера с него каква ще бъде политиката до края на годината, ще ви кажа. Така че сега само се говори, но никой освен мен не знае", заяви Борисов.

"Касае ни цената на газа и дългосрочните договори – колко ще са краткосрочни. И колкото са по-кратки, толкова по-добре. Защото аз съм убеден, че в следващите три – четири години в Черно море ще има много газ. Трябва да се пазим от договори, по-големи от шестгодишни. Горе-долу тогава се очаква да започнем да добиваме газ и това е задачата, която съм дал на колегите", допълни още Борисов.

Той отказа да коментира колко по-ниска цена на руския природен газ се очаква да получи страната ни и обясни, че това ще стане ясно в четвъртък.

Вече дни наред Москва опровергава твърденията на София за постигнато съгласие по новите газови договори, като едновременно с това игнорира поставеното от правителството ни условие, че подпис за "Южен поток" ще има само при изгодни за България доставки на газ.

Междувременно сайтът EurActiv пише във вторник, позовавайки се на свои източници от Еврокомисията, че обвързването на цените на природния газ за България със съгласието на страната за "Южен поток", е част от антимонополното разследване срещу "Газпром", стартирано от ЕК през септември.

ЕК: Не може да се говори за окончателно инвестиционно решение

Марлене Холцнер, говорителка на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер, заяви, че няма окончателно инвестиционно решение за "Южен поток", допълва изданието. Окончателно инвестиционно решение предполага, че редица елементи са определени, включително установяването на окончателно трасе, осигуряването на финансиране и необходимите договори. Трябва да бъдат направени и оценки на екологичните и социалните последици. "Комисията не знае някой от тези елементи да е определен, още по-малко да е изпълнен. Според информация на ЕК, потвърдена от министър Добрев, южният коридор остава приоритет за България. Но той не се разглежда като приоритет от Европейската комисия", допълни говорителката.

"Извиване на ръцете"

Има "извиване на ръце" - или България да подпише за "Южен поток", или няма да има договор за газ. Залогът е да има само един доставчик на газ, заяви лидерът на "България за гражданите" Меглена Кунева на пресконференция във вторник. Цената за това, че няма да има конкуренция на пазара, ще я платим ние - потребителите, и най-вероятно България ще бъде осъдена (от Европейската комисия в хода на започнала наказателна процедура срещу страната ни за недопускане на трети страни до газопроводите – бел. ред.), защото не допуска либерализация на пазара на газ, прогнозира бившият еврокомисар Кунева.

Според нея българската индустрия може да остане без газ от 1 януари 2013 г., защото нямаме подписан договор. Затова газът няма да поевтинее - нямаме договор, нямаме и запаси, коментира Кунева и призова министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев да каже пълно ли е хранилището с 90-дневните запаси.

Добрев незабавно отрече България да е заплашена от газова криза.

Христо Казанджиев: "Южен поток" не отговаря на българските интереси

Междувременно Христо Казанджиев от Дружеството за енергийна независимост коментира пред БНР, че проектът "Южен поток" не е изгоден за България.

"Нормална корпоративна практика е един проект да няма нищо общо с друг. От това, което излезе в медиите разбираме, че ангажиментът за "Южен поток е свързан с намаляване на цената на природния газ. Намаляването за тази година вече е реализирано и няма да има повече. Ако България не подпише за Южен поток, ще трябва да връща 70 милиона евро", заяви той.

"Това, което е обявено, че ще се подписва не отговаря на интересите на страната", коментира още Казанджиев. Проектът е икономически неефективен. Той ще се откупува 25 години, това е абсурден срок. Освен това се взема инвестиционно решение без да са изяснени основополагащи данни, например трябва ли да предоставим достъп на трета страна, допълни той.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес