Дадоха на президента доклада за "Южен поток" 3 дни преди подписването

България не се е възползвала от ценовата отстъпка на "Газпром" в очакване на по-добри условия от 2013 г.

Дадоха на президента доклада за "Южен поток" 3 дни преди подписването

Президентът Росен Плевнелиев потвърди политическата си подкрепа за газопровода "Южен поток", но отново призова за прозрачност и заяви, че е важно как Българският енергиен холдинг (БЕХ) ще структурира проекта. След коментара на държавния глава , че не разполага с достатъчно информация за ангажиментите, които правителството ще поеме с окончателния си подпис за "Южен поток", в понеделник министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев му занесе доклада за одобреното инвестиционно решение на проекта.

След срещата се оказа, че Плевнелиев вече не държи толкова на детайлите, макар в събота да обясни, че правителството трябва да "да даде максимално факти, цифри, данни, за да се постигне една много по-голяма прозрачност от гледна точка на това – какво ще се подписва с Русия".

"Ние сме гарантирали, че когато се подписват правителствени споразумения и се взимат инвестиционни решения, не просто само един или двама, а хиляди умни хора в тази държава са казали своето мнение и са взели решение. За мен е важно не да влизаме в детайли, не ми е работа, а по-скоро да говорим по политическите модели на развитие на тези проекти", коментира президентът, без да изясни кога и кои "умни хора" са казали своето мнение и взели решение по проекта.

"Аз съм за проекта "Южен поток". От там нататък обаче, разбира се, е важно министър-председателят, правителството, както и БЕХ да структурират проекта добре и разбира се, изцяло в техните правомощия е да го направят по начина, по който преценят, защото те носят и изпълнителната отговорност за това. Вероятно, понеже съм пътувал в чужбина, но ето днес, благодарен съм на министъра, защото той дойде, предостави ми този доклад и аз ще го прочета и ще се запозная с него", допълни Плевнелиев.

"Важен е моделът на прозрачност и етапност на запознаване на обществеността", допълни той след срещата с Делян Добрев.

Самото инвестиционно решение трябва да се подпише в четвъртък заедно с новия договор за руските газови доставки от 1 януари 2013 г. Миналата седмица правителството обяви, че поставя условие за по-изгодни цени и условия по доставките на руски газ срещу българското съгласие за "Южен поток". Към днешна дата няма информация какви ще са параметрите на новия газов контракт, който според Москва вече е договорен, а според София – все още се преговаря.

 

От "Булгаргаз” пък съобщиха, че заради продължаващите преговори с "Газпром" за новия договор няма да могат да обявят сега прогнозата си за цената на синьото гориво за първото тримесечие на 2013 г. ЕАД, каквито са законовите изисквания, а направо ще внесат на 10 декември заявлението си за цената от 1 януари 2013 г.


Последни одобряваме "Южен поток"

Плевнелиев каза, че тепърва ще се запознае с доклада за българския участък на "Южен поток", но за него са важни не толкова детайлите, колкото подходът на прозрачност и "крайните потребители в България, тези, които си плащат парното, българските компании, които ползват газ и плащат заплати, трябва да бъдат информирани, за да планират”.

Според президента е важно и да има общоевропейска позиция по "Южен поток".

Газопроводът минава през четири държави от Европейския съюз, но досега от Брюксел са отказвали да дадат официалната си подкрепа за "Южен поток", въпреки многократните настоявания на Русия.

След като подписването на инвестиционното решение бе отложено от 9-ти за 15-ти ноември, България ще стане последната одобрила проекта на "Газпром" за газопровода, който ще доставя руски газ по дъното на Черно море през България до Сърбия, през Унгария до Австрия. В понеделник се очаква своето окончателно "да" за тръбата да кажат Словения и Италия и Франция, които са партньори на "Газпром" в строежа на подводната част от трасето. Инвестиционното си решение вече взеха Сърбия и Унгария.

Повече усилия за алтернативни доставки

Според държавния глава е важно България да полага повече усилия за Южния газов коридор (част от който е подкрепяният от Брюксел "Набуко" – бел. авт.). Плевнелиев приветства и усилията на правителството за реализацията на газовите връзки със съседните страни като част от диверсификацията на източниците на природен газ.

Плевнелиев допълни още, че във вторник ще има "пакт за индустриална стабилност, който ще се занимава с новия газов договор", но по-късно от икономическото ведомство уточниха, че става въпрос за редовна среща с представителите на бизнеса, но която само в най-общ смисъл щели да бъдат засегнати бъдещите доставки на синьо гориво, тъй като все още се преговаря по цената.

В очакване на по-добрите условия

По думите на президента, Делян Добрев и екипът му го уверили, че се полагат всички усилия за постигане на още по-добри условия по новия газов договор от вече получените.

По-рано през деня от изявление на Делян Добрев пред Нова телевизия стана ясно, че в окачване на по-голямо намаление на цените на природния газ от 1 януари, България не е усвоила цялата предоставена от "Газпром" и действаща от април до края на декември 2012 г. 11-процентна отстъпка.

Миналата седмица Добрев разясни на правителственото заседание, че ако до 15 ноември не подпишем инвестиционното решение за газопровода "Южен поток", ще трябва да върнем 70 млн. евро на "Газпром", защото на толкова се изчислява отстъпката на руския монополист. Сумата се оказва значително по-малко от обявяваната преди това.

"Нашите предварителни разчети показваха, че тя трябва да е около 115 млн. долара, а най-вероятно ще се окаже по-малка поради две причини - от една страна, "Булгаргаз" нямаше достатъчно финансов ресурс, за да закупи такива големи количества газ, за да се възползва в пълна степен от тази отстъпка, но пари можеха да се намерят. По-важното в случая е, че ние не го направихме, защото очакваме от 1 януари цената да бъде по-добра, отколкото цената, която плащаме в момента, и няма логика ние в последните 1-2 месеца да нагнетяваме количества газ в Чирен, които не ползваме, нагнетяваме при цена, която е по-висока от цената след 1 януари", заяви Добрев.

Все още не се съобщава каква отстъпка ще получи "Булгаргаз" в договора за руските газови от 1 януари 2013 г., като от българска страна твърдят, че преговорите за това продължават, а от руска – че са приключили. Миналата сряда Добрев обясни, че най-малкото, което може да се очаква, е да се запази договорената в края на март, но влязла в сила едва от септември отстъпка от 11 процента в цената на газа. България обаче разчита да получи още по-добра цена.

Договорът за газовите доставки ще се подпише в четвъртък, когато изтича и крайният срок за вземане на инвестиционното решение за "Южен поток" и двата документа да се парафират заедно. България постави като условие получаването на удовлетворявани "Булгаргаз" параметри на газовия договор, за да се подпише окончателното инвестиционно решение за "Южен поток".

"Няма нито един параметър по "Южен поток", който аз да не съм съобщил на обществото по няколко начина", заяви Добрев в понеделник. "Първо, в сряда миналата седмица в продължение на 20 минути запознавах всички колеги от МС с окончателното инвестиционно решение по "Южен поток", включително техническите параметри. Впоследствие следобед в продължение на повече от час и половина пред народните представители от икономическа комисия, пред всички телевизии и всички журналисти отново повторихме всичко по отношение на "Южен поток", така че няма нищо скрито, няма нищо, което да не е пред очите на обществото. Със сигурност българският интерес е защитен", увери министър Добрев.

Отново посочи, че неговото най-голяма притеснение е било собственото финансиране в размер на 30 процента на тръбата. Съгласно подписаното през 2010 г. акционерно споразумение за създаването на дружеството "Южен поток България" между "Българския енергиен холдинг" и "Газпром" с равно акционерно участие по 50 на сто е предвидено тръбата да се финансира 70 процента с привлечени средства и 30 процента със собствени средства на акционерите., което при цена от 3.3 млрд. евро прави 1 млрд. евро или по 500 млн. евро за двамата акционери. Както стана ясно още преди месец обаче, "Газпром" ще осигури и финансирането за дела на БЕХ, а после холдингът ще се издължава с приходите от транзитните такси в продължение на 15 години.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес