"Южен поток" може да се протака според пазарната ситуация в Европа

"Южен поток" може да се протака според пазарната ситуация в Европа

За опасността от протакане на строежа на газопровода "Южен поток" според пазарната ситуация в Европа, предупреди Татяна Митрова, ръководител на отдела за развитие на нефтогазовия комплекс на Русия в Института за енергийни изследвания към Руската академия на науките. Коментарът ѝ бе направен по време на десетия международен форум "Руският газ 2012", предаде изданието "Украинформ".

Според Митрова Русия може да проточи строежа на всички четири тръби на "Южен поток" за неопределено време заради недостатъчното търсене на газ в Европа.

 

"Ситуацията с "Южен поток" изисква допълнителна оценка за сроковете на неговата реализация. Инвестиционното решение е взето, но строежът може да се разтяга, ако се прецени, че не е необходим на пазара", посочи тя. По думите ѝ проектът е директно свързан с транзита на руски газ през Украйна.

 

Експертът коментира още, че анализ на газовия пазар през последните десет години сочи, че търсенето на синьо гориво е престанало да се увеличава. В Европа то дори пада, макар потребностите на внос на газ ще нарастват, тъй като европейските газови находища се изчерпват. "Ние трябва да осъзнаем, че европейският пазар се е променил необратимо и никога няма да бъде такъв, какъвто сме свикнали да го виждаме", посочва тя и допълва, че конкуренцията при доставките на газ ще нараства.

 

Президентът на Института по икономическа политика Владимир Милов пък коментира в петък пред пред радио “Свобода”, че според него Русия трябва да се откаже от "Южен поток", тъй като това е мегаскъпа тръба. Разходите за нея са несъпоставими с рисковете и загубите, които Москва може да инкасира заради украинския транзит. "Ако загубите от транспорта на руски газ през украинска територия може да са неприятни, но не много големи, то тук говорим за 25 млрд. евро цена на "Южен поток". Това са огромни пари, които ще вкарат "Газпром" в дългове, а и компанията трябва да разработва нови находища", посочва Милов.

 

"Страхувам се, че това ще е голям товар за нашата шия. При "Северен поток" всичко е по-просто, защото добивът в Северно море намалява, а на този сегмент на пазара – Холандия, Великобритания, Северна Германия, е нужен газ. Затова "Северен поток" не е безсмислен в икономически план, но "Южен поток" е и прекалено скъп, и не много ясно как ще се справим с този проект", казва Милов.

 

Лидерът на ДСБ Иван Костов също изрази своето негативно становище към руския газов проект. В четвъртък той коментира, че руснаците се стремят да направят колкото се може по-голям размера на признатата инвестиция и колкото се може по-малки транзитните такси. "Така ако по газопровода не минат 62 млрд куб м, както е договорено, а 20 млрд. куб.м., ако няма клауза „транспортирай или плати", срокът на изплащането на тръбата може да стане 50-60 г. и България да няма нито едно евро транзитна такса", посочи Костов. В същото време, според него, ако се открие газ на наша територия, той няма да може да се купува, защото сме се задължили да вземаме руски газ.

 

"Бойко Борисов не разбира къде се намира или по безподобен начин мами обществото. Хората сами ще установят дали той е намалил цената на газа по сметките през февруари" заяви лидерът на ДСБ.  

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес