Трайков: Ситуацията с "Южен поток" прилича на второ "Белене"

Поевтиняването на газа от догодина ще е по-скоро заради петролния пазар и за сметка на транзитните такси

Трайков: Ситуацията с "Южен поток" прилича на второ "Белене"

Ситуацията с подписването на инвестиционното решение за строежа на газопровода "Южен поток" през българска територия прилича на второ "Белене", тъй като най-важните неща тепърва предстоят да се договорят, а страната ни се ангажира с 1.7 млрд. евро в този проект. Това коментира бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков пред БНР, след като по-рано в четвъртък бяха подписани решението за "Южен поток и новият договор за руските газови доставки от 2013 г.

Според него заради "Южен поток" страната ни за 15 години ще се лиши от 600 млн. лв. от транзитните такси заради промяната на трасето на газовите доставки . Той коментира още, че възможността за предоговаряне на условията по газовите доставки на шестата година не е постижение за България, тъй като досега това е можело да стана на 5 години.

 

И Трайков, и депутатът от БСП и също бивш министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров коментираха, че обявеното като 20 процента намаление на цената на газа, но всъщност 9 на сто спрямо сегашните стойности на суровината, идва не толкова от доброто желание на руснаците, а от спада на цените на петрола на световните пазари и е за сметка на транзитните такси за "Южен поток", които тепърва ще се изчисляват по неясно какъв начин.

 

Трайков заяви, че има още доста отворени въпроси относно новите договори за доставка на газ, но това, че подписите са положени сега сваля напрежението за сценарий да не е ясно до 31 декември дали ще има или не контракт.

 

"За да кажем дали е хубаво или не толкова това, под което са положени (подписите), трябва да видим подробностите", заяви бившият министър на ГЕРБ.

 

"През януари цената на газа би трябвало така или иначе да е малко по-ниска, дори и нищо по договорите да не беше пипано, тъй като ценообразуващите фактори се движат в посока надолу в периода назад", каза Трайков.

 

По думите му страната ни се е ангажирала с "Южен поток", без да знае каква ще е цената за финансиране, какви ще бъдат транзитните такси, които да ни позволят връщането на тези средства, които трябва да вземем назаем, нито какво мисли Европейската комисия по въпроса и затова проектът наподобява ситуацията с АЕЦ "Белене".

 

"Да, наистина изброени са гаранциите, които българската държава не дава. Няма държавна гаранция, чудесно, няма корпоративна гаранция от БЕХ, също е добре, няма начин БЕХ да загуби акциите си в "Южен поток", това е почти без значение, тъй като има начин компанията "Южен поток" да загуби активите си, ако компанията не успее да изплати за 15 години дела си във финансирането", заяви бившият министър. Според него договореният 25-годишен срок за възвръщаемост на проекта е изключително дълъг. Нормата за възвръщаемост от 8 процента пък е ниска, тъй като за газопровода "Набуко" т я е между 12 и 14-15 на сто, посочи Трайков. Овчаров допълни, че също 12-14 на сто е била нормата и на спрения проект за изграждане на АЕЦ "Белене".

 

Според Трайков сигурна е загубата за страната от това, че се закрива 90-километровата отсечка от сегашната входна точка за газа в България Негру вода до компресорна станция Провадия. "Транзитните такси, които България няма да получава за тези 90 км, са около 40 млн. годишно, тъй като вече ще идва откъм морето газът, а не откъм Румъния, значи за 15 години това са 600 млн. лв. със сигурност загубени, ако приемем, че ще се транзитират около 20 млрд. куб.м годишно", заяви той.

 

Двамата бивши министри на икономиката и енергетиката се учудиха от това, че цената на българското трасе на "Южен поток" е достигнало 3.3 млрд. евро, при положение, че доскоро коментираните цени са били "около милиард и половина до два" по думите на Трайков, а по времето на Овчаров била малко над 1 млрд. евро.

 

Румен Овчаров смята, че определената цена от 3.3 млрд. евро за нашия участък на тръбата е изчислена наобратно. "Тоест определяме цената на базата на това какви какви пари България би получила от транзит при съществуващите вече такси при транзита на тези 60 милиарда за 15 години и оттам нататък вече връщаме и определяме цената ще бъде толкова, затова Русия няма да ни плаща, но тя ще си вземе заемите и ще изгради проекта", посочи депутатът от БСП. "Честно да ви кажа, след днес на мен ми се появиха повече въпроси", каза Овчаров.

 

"Ако в тези 20 процента, освен 11-процентното намаление, което така или иначе вече всички знаем, останалите 9 идват от намаляване на цените на природните продукти и от падането на долара, то очевидно ще се окаже, че намалението не е особено голямо или даже по-скоро няма друго намаление", допълни министърът от кабинета "Станишев".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес