С включване на находището “Девенци”

Местният добив на газ поема 25-30 % от потреблението догодина

Местният добив на газ поема 25-30 % от потреблението догодина

До края на следващата година местният добив на природен газ в България ще се увеличи до 25-30 на сто от общото потребление на страната, съобщи пред журналисти в неделя министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Това ще стане с включването на газовото находище “Девенци”, което до края на октомври 2012 г. ще получи от Министерския съвет концесия за добив.

 

Така към вадените сега от находищата на британската “Мелроуз Рисорсиз” край Варна количества синьо гориво ще се прибавят и тези от “Девенци” край Ловеч. Находището ще се разработва от компанията “Дайрект Петролеум”, която е собственост на американската “Трансатлантик”.

 

Прогнозируемите обеми са до 10 млрд куб. м, като кандидатът за концесията за концесията за добив е консервативен в прогнозите си, каза Добрев. Той не пожела да се ангажира с конкретни количества газ от това находище, които може да се присъединят към потреблението още то следващата година, но посочи, че окачва да това да стане в средата на 2013 г. или края на следващата година.

 

По думите му така страната ни ще си осигури с 30-40 процента по-ниски цени от тези на вносния руския газ. Надали обаче това ще се отрази върху цените на суровината за вътрешния пазар, тъй като доставчикът “Булгаргаз” е в тежко финансово състояние след натиска върху ръста на цените му през настоящата година и недовзетия приход от 240 млн. лв. от определените му по-ниски тарифи.

 

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма очаква през 2015 г. да станат ясни и първите резултати от проучването на терена “Хан Аспарух” в дълбоките води на Черно море, което ще се прави от консорциум между френската “Тотал”, испанската “Репсол” и австрийската ОМВ. Година по-късно трябва да стане ясна и ситуацията в съседния блок “Терес”, за който обаче наскоро бе обявена процедурата за избор на компания, която да търси и проучва територията за природен газ.

 

В процес на съдебни битки е процедурата за търсене и проучване в дълбоките води на Черно море край Силистар, която бе спечелена от компанията “Ледербел”.

 

Още две разрешителни за търсене и проучване на нефт и газ в Северна България предстои да получи и ирландската “Моезия”, която този месец получи правото да изследва терените "Блок 1-10 Ботево" (обл. Враца и Монтана), "Блок 1-5 Деветаки" (обл. Ловеч, Плевен и Габрово), "Блок 1-7 Търнак" (обл. Плевен и Враца) и "Блок 1-9 Мизия". Предстои да се дадат разрешителни и за блоковете "1-8 Алтимир” и "1-6 Пелово”, стана ясно от думите на Добрев.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес