Договорките ни за "Южен поток" – в "Стаята на тайните"

Преговорите по проекта АЕЦ "Белене" продължават, твърди шефът на БЕХ Михаил Андонов

Договорките ни за "Южен поток" – в "Стаята на тайните"

С мотива "търговски чувствителна информация", "Българският енергиен холдинг" отказва да информира какви договорености са били постигнати в последните дни с "Газпром" по проекта на руската държавна компания за изграждане на газопровода "Южен поток".

Съоръжението трябва да доставя руски газ по дъното на Черно море през българска територия по две направления до Западна Европа - през Сърбия и Унгария до Австрия и през Гърция и Адриатическо море до Италия.

Срокът, в който България трябва да вземе окончателното си инвестиционно решение, е 15 ноември, за да може съгласно руските планове да почне строежът на тръбата през декември. Изненадващо обаче премиерът Бойко Борисов съобщи миналата седмица, че "българското правителство е подписало преди две седмици всички клаузи по "Южен поток" и няма нищо, което повече да се обсъжда".

Изявлението му бе повод претенциите на руската "Атомстройекспорт" (АСЕ) срещу НЕК за 1 млрд. евро заради спряния проект АЕЦ "Белене". Борисов определи заведения иск като "вероломна" изненада.

Пак тогава той обяви, че на 9 ноември руският президент идва у нас за подписването на окончателното споразумение за "Южен поток" и обясни, че срещата ще е неприятна за Путин, ако той е знаел за иска на АСЕ. Това бе изтълкувано като заплаха от негова страна за възпрепятстване на важния за Русия "Южен поток", но от Кремъл съобщиха, че засега в графика на Путин няма запазена дата за визита в България.

"Аз съм подписал най-важния договор за "Южен поток". И то когато има разследване срещу "Газпром". От ЕС не бяха доволни за това, но въпреки реакцията на Брюксел аз подписах за "Южен поток". Какво искат повече в Москва?", възмути се Борисов в петък.

Потърсен от Mediapool за отговор на въпроса какво точно и от кого е подписано в последните 30 дни между "Газпром" и "Българския енергиен холдинг" (БЕХ), който е партньор на руската компания в строежа на "Южен поток" у нас, изпълнителният директор на БЕХ Михаил Андонов заяви, че "търговските договорености по проекта "Южен поток" и по всички останалите проекти и инвестиционни инициативи, в които холдингът участва, представляват търговски чувствителна информация."

"Във връзка с това към момента не бихме могли да дадем подробности относно подписани споразумения. В същото време бих искал да подчертая, че "Южен поток" се движи по начертаните стъпки и дейности за по-нататъшното развитие на проекта", посочва Андонов в писмен отговор, без да навлиза в подробности.

Относно "недоволството" на Брюксел от "Южен поток" Андонов казва, че "БЕХ като участник в "Южен поток" не е получавал становище от Европейската комисия относно проекта".

Шефът на енергийния холдинг допълва, че на 4 септември БЕХ е била проверявана в хода на обявеното от Еврокомисията антимонополоно разследване срещу "Газпром".

На тази дата ЕК оповести, че разследва руската държавна компания за нарушаване на правилата на конкуренцията на европейския пазар в осем източноевропейски държави, след които и България. Твърденията са, че "Газпром" е възпрепятствала алтернативните газови доставки и е злоупотребявала с образуването на цените на синьото гориво.

На въпрос на Mediapool дали в преговорите по приключването на проекта АЕЦ "Белене" от българска страна е поставяно условието да не се завежда иск срещу НЕК, ако вземем положително инвестиционно решение за строежа на "Южен поток", Анодов казва, че "в момента тече интензивна комуникация между българската и руската страна както по въпросите за АЕЦ "Белене", така и по проекта "Южен поток.”

Той отбелязва още, че "това са два отделни проекта и няма нужда да се прави връзка между тях на този етап." "Ние търсим най-добрия вариант да защитим интересите на България по време на преговорите", казва още шефът на БЕХ.

С отговорите си Андонов на практика опровергава всички декларации на правителството на ГЕРБ за прозрачност и публичност при вземане на управленските решения, които задължават българската държава и следващите български правителства десетилетия напред.

Така реално - дали ще е на 9 ноември, на 15 ноември или когато и да е - ангажиментите по "Южен поток", които държавният "Български енергиен холдинг" ще поеме пред "Газпром", ще останат тайна до подписването им. А може би ще бъдат скрити и след това с мотива "конфиденциалност" и българското общество няма да знае какво точно е подписано в поредния енергиен договор, каквато бе между впрочем практиката и на кабинета "Станишев", така често охулван от Борисов и ГЕРБ за работата му.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес