САЩ разкритикуваха "Южен поток" и се усъмниха в "Набуко"

Критики срещу руския проект за строеж на газопровод Южен поток" и съмнения в реализацията на европейския му конкурент, изрази представителят на Държавния департамент на САЩ по енергийните въпроси за Евразия Ричард Морнингстар по време на провеждаща се в Киев конференция за енергийното бъдеще на Украйна.

Защо се строи "Южен поток" е известно само на руските ни приятели, каза Морнингстар, цитиран от агенция "Интерфакс" в четвъртък. В същото време той се усъмни и в реализацията на другия газов проект в региона – "Набуко". Според него строежът на такъв мащабен проект изисква значителни срокове и могат да възникнат проблеми със запълването му.

Американският представител заяви също така, че Европа трябва да се концентрира върху осигуряването на газ за енергийно най-уязвимите страни, в това чисто Балканите, и това може да стане със строеж на междусистемна връзка с Турция.

България вече предложи на Европейската комисия да финансира изграждането на такъв интерконектор, която може и да стане част от "Набуко".

Морнингстар коментира и, че Южен газов коридор категорично ще има, но натоварването на мощността му ще стане постепенно и големи обеми няма да има.

"Набуко" и "Южен поток" са конкурентни проекти в снабдяването на европейските страни с природен газ. Докато първият цели намаляването на зависимостта на Европа от руски газ с доставки от Каспийския регион, вторият трябва да позволи на Москва да заобиколи Украйна като транзитираща страна.

Досега САЩ винаги са заставали зад реализацията на "Набуко" и дори Морнингстар е заявявал, че е възможно участието и на американски компании в строежа му и съответно осигуряването на експортно финансиране от американската "Ексимбанк".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес