"Набуко" може да е по-къс и с по-малка мощност

"Набуко" може да е по-къс и с по-малка мощност

Участниците в проекта за изграждането на газопровода "Набуко" обсъждат радикално изменение на неговия маршрут и на мощността му, пише в понеделник "Уолстрийт Джърнъл", цитирайки неназовани източници. Според тях заради липсата на суровина за запълването на тръбата, се налага изменение както на дължината, така и мощността на проекта.

В международния консорциум, създаден за строежа на съоръжението, влизат седем компании – турската БОТАШ, "Българският енергиен холдинг", румънската "Трансгаз", унгарската МОЛ, австрийската OMV и немската RWE. Според сегашните планове газопроводът с обща дължина от 3900 км трябва да тръгва от Турция и по територията на България, Румъния и Унгария да стига в Австрия.

Според новата информация се предвижда тръбата да свързва България и Австрия, но не се посочва през кои други страни ще минава. Капацитетът на газопровода пък ще бъде намален почти двойно.

Говорителят на "Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл" Кристиан Долезал практически потвърждава информацията, пише изданието. "Ние се намираме в процес на разглеждане на няколко сценария, включително различни варианти на мощността и дължината на газопровода" коментира той за вестника.

 

От консорциума по-късно разпространиха изявление на управляващия му директор Райнхард Мичек, в което се посочва, че "концепцията, според която "Набуко" транспортира газ от източната граница на Турция до Баумгарден в Австрия, остава предпочитано и цялостно решение за всички заинтересовани страни". 

 

Още в стадия на планирането на "Набуко" експерти предупреждаваха, че за него газ може да не стигне. Очакванията бяха той да се захранва със суровината, добива във втората фаза на разработване на находището "Шах Дениз", което се извършва от консорциум, воден от британската "БиПи". От този източник трябваше да се осигурят 10 млрд. куб. м, с които да стартира проектът. Две трети от газа за тръбата трябваше постъпи от Туркменистан и Ирак, но надеждите за това стават все по-малки. "Съвършено очевидно е, че 31 млрд. куб м просто не могат да бъдат осигурени", посочва един от източниците на "Уолстрийт Джърнъл".

 

"Продължават преговорите между нашите акционери и консорциума разработващ находището "Шах Дениз”, който до момента не е взел окончателно решение, поради което ние отказваме да коментираме различни спекулации. Проектът за тръбопровод "Набуко" си остава най-солидният проект, който да подсили диверсификацията на газовите доставки за Турция и Европейските държави”, посочва още Мичек. 

Пред "Набуко" обаче стои и друг проблем - конкуренцията, и руският "Южен поток" съвсем не е единственият проект в този списък. "БиПи" предлага свой вариант на Южен източно-европейски газопровод. Норвежката "Статойл", която държи 25.5 на сто от концерна, разработващ "Шах Дениз", участва в Трансадриатическия газопровод. Проектът ITGI, който минава през Турция, Гърция и Италия, също е конкурентен на "Набуко". Самата БОТАШ пък наскоро насочи приоритетите от "Набуко" към газопровода TANAP, който смята да строи заедно с азерската компания СОКАР през територията на Турция, ползвайки голяма част от съществуващата газопреносна мрежа. Ако TANAP бъде построен, то значителна част от оригиналния проект на "Набуко" ще стане ненужна.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес