RWE може да се откаже от "Набуко"

Немското енергийна компания RWE може да се откаже от участие в проекта за газопровода "Набуко", който трябва да транспортира каспийски газ през Турция до страните от Европа. Това е заявил в интервю за "Уолстрийт Джърнъл" шефът на концерна Юрген Гросман.

По думите му RWE търси начини за доставка на газ в Европа при най-ниски разходи, след като отказът на немското правителство от ядрена енергия оказа неблагоприятно влияние върху финансовото състояние на компанията.

 

Тя е акционер в международната компания за реализацията на "Набуко" с равен дял от 16.67 на сто заедно с турската БОТАШ, "Българския енергиен холдинг", румънската "Трансгаз", унгарската МОЛ и австрийската OMV. Наскоро "Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл" обяви, че започва преговори за включване на седми акционер – немската "Байернгаз".

 

Проектът се оценява на 7.9 млрд. евро, но все още не е приключил крайният му икономически анализ и вече се появиха неофициални информации за поскъпване на тръбата до 15 млрд. евро.

 

Като основни доставчици на суровина за запълване на капацитета на тръбопровода от 31 млрд. куб. м годишно се разглеждат Азербайджан, Ирак и Туркменистан, но все още конкретни договори не са сключени.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?