Унгария напуска "Набуко"

Трасето на "Набуко"

Унгарската компания МОЛ (MOL) напуска проекта за строеж на газопровода "Набуко", заяви унгарският премиер Виктор Орбан, цитиран от агенция Блумбърг във вторник.

В изявление пред Европейския политически център в Брюксел Орбан отбелязва, че проектът среща трудности при реализацията и във връзка с това унгарската МОЛ излиза от него.

 

Според изявление на самата компания "съществуват много неизвестни около проекта "Набуко", които е трудно да бъдат игнорирани". Освен това стойността на газопровода, който трябва да доставя гориво от Каспийския регион в Европа, заобикаляйки Русия, постоянно нарастват. От МОЛ обаче нито потвърждават, нито отричат, че ще напуснат проекта, който се подкрепя от Европейската комисия и от САЩ.

 

Говорителят на компанията за реализацията на проекта "Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл" Кристиан Долезал коментира пред американското издание "Ню Йорк таймс", че не разполага с никакви сведения за излизане на унгарската компания от "Набуко". "Доколкото знам, няма промяна в участието на МОЛ и нейните ангажименти в проекта", каза той.

 

Орбан направи завой към руския конкурент на "Набуко" – "Южен поток", който също трябва да мине през Унгария. Премиерът каза, че Русия става все по-активна в реализацията на "Южен поток" и за Унгария "съществуват прости икономически причини" в полза на участието в руския проект.

 

Той отбеляза, че в същото време за намаляване на зависимостта на Унгария от руски газ трябва да се построят газопроводи със съседни страни като Словакия и Хърватия и Италия.

 

Руското издание PusEnergy посочва, че неотдавна шефът на немската компания RWE, която също участва в "Набуко" - Юрген Гросман, е коментирал, че RWE може да се откаже от газопровода.

 

Турция, чиято държавна компания БОТАШ също участва в "Набуко", в края на януари заяви, че дава приоритет на собствения си проект за газопровод "Транс Анадолу (TANAP) пред "Набуко".

 

Останалите акционери с равен дял в проекта са австрийската ОMV, "Българският енергиен холдинг" и румънската "Трансгаз".  

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?