САЩ считат проекта "Набуко" за все по-малко изпълним

Реализацията на проекта за газопровода "Набуко" (Nabucco) става все по-малко вероятна в пълен размер. Това счита представителят на държавния департамент на САЩ по енергийни въпроси в Европа и Азия Ричард Морнингстар, цитиран от информационните агенции.

"В последно време става ясно, че от финансова и времева гледна точка този проект става все по-труден за реализиране“, е казал Морнингстар на конференцията "Природният газ и енергийното бъдеще на Украйна“, цитиран от РИА Новости.

Тръбопроводът "Набуко" предвижда да транспортира природен газ от Каспийско море за Европа. По проект той трябва да е готов през 2017 г. и да има капацитет 30 млрд. куб. м. газ годишно. "Набуко" е част от т. нар. Южен газов коридор заедно с тръбопроводите Турция – Гърция – Италия и Трансадриатическия коридор.

Морнингстар коментира, че този проект се обсъжда вече от няколко години, а реализацията на такъв мащабен проект ще изисква значителни срокове и в този случай ще възникнат проблеми със запълването му.

Макар и официално да отрича, Москва гледа на проекта "Набуко" като на конкурент на своя проект "Южен поток". И двата проекта предвиждат тръбите да минават през България.

Вместо да се чака "Набуко", Морнингстар посочва, че е по-целесъобразно да се акцентира на газовите доставки в най-уязвимите в газово отношение страни по Южното направление и в частност на Балканите.

Тази идея по думите на американския експерт може да се реализира с помощта на изграждането на газови връзки на България с Турция.

"Еднозначно Южният газов коридор ще работи, но мощностите му ще нарастват постепенно и няма да има големи обеми“, казва още Морнингстар, цитиран от "Ведомости".

Тази седмица стана известно, че и германската енергийна компания RWE AG може да излезе от проекта "Набуко", защото го смята за прекалено скъп в днешните условия. Това заяви в интервю за "Уолстрийт Джърнъл Дойчланд" един от капитаните на германската икономика Юрген Гросман.

Основният приоритет на RWE е да получи достъп до природния газ, плащайки за това колкото е възможно по-малко пари, уточни той. Курсът на германските власти за отказ от ядрената енергетика принуди концерна да направи големи икономии и даже да продаде част от активите си.

WSJ коментира, че изказването на Гросман е първият реален сигнал от страна на един от основателите на "Набуко" за възможния отказ от проекта, който трябва да намали зависимостта на Европа от руски газ, заменяйки го с каспийски.
 
"Важното е каспийският газ да пристигне в Европа в такъв обем и там, където ни е необходим", каза той, отбелязвайки, че RWE ще се радва да получи гориво и по други канали.

"Дали този газопровод ще се нарича "Набуко" или "Турандот", за нас не е важно", посочи той. "Напротив, ще се радваме на всички варианти, които не изискват от нас сериозни финансови инвестиции", заяви Гросман.

Още по темата
Още от Бизнес

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?