САЩ считат проекта "Набуко" за все по-малко изпълним

Реализацията на проекта за газопровода "Набуко" (Nabucco) става все по-малко вероятна в пълен размер. Това счита представителят на държавния департамент на САЩ по енергийни въпроси в Европа и Азия Ричард Морнингстар, цитиран от информационните агенции.

"В последно време става ясно, че от финансова и времева гледна точка този проект става все по-труден за реализиране“, е казал Морнингстар на конференцията "Природният газ и енергийното бъдеще на Украйна“, цитиран от РИА Новости.

Тръбопроводът "Набуко" предвижда да транспортира природен газ от Каспийско море за Европа. По проект той трябва да е готов през 2017 г. и да има капацитет 30 млрд. куб. м. газ годишно. "Набуко" е част от т. нар. Южен газов коридор заедно с тръбопроводите Турция – Гърция – Италия и Трансадриатическия коридор.

Морнингстар коментира, че този проект се обсъжда вече от няколко години, а реализацията на такъв мащабен проект ще изисква значителни срокове и в този случай ще възникнат проблеми със запълването му.

Макар и официално да отрича, Москва гледа на проекта "Набуко" като на конкурент на своя проект "Южен поток". И двата проекта предвиждат тръбите да минават през България.

Вместо да се чака "Набуко", Морнингстар посочва, че е по-целесъобразно да се акцентира на газовите доставки в най-уязвимите в газово отношение страни по Южното направление и в частност на Балканите.

Тази идея по думите на американския експерт може да се реализира с помощта на изграждането на газови връзки на България с Турция.

"Еднозначно Южният газов коридор ще работи, но мощностите му ще нарастват постепенно и няма да има големи обеми“, казва още Морнингстар, цитиран от "Ведомости".

Тази седмица стана известно, че и германската енергийна компания RWE AG може да излезе от проекта "Набуко", защото го смята за прекалено скъп в днешните условия. Това заяви в интервю за "Уолстрийт Джърнъл Дойчланд" един от капитаните на германската икономика Юрген Гросман.

Основният приоритет на RWE е да получи достъп до природния газ, плащайки за това колкото е възможно по-малко пари, уточни той. Курсът на германските власти за отказ от ядрената енергетика принуди концерна да направи големи икономии и даже да продаде част от активите си.

WSJ коментира, че изказването на Гросман е първият реален сигнал от страна на един от основателите на "Набуко" за възможния отказ от проекта, който трябва да намали зависимостта на Европа от руски газ, заменяйки го с каспийски.
 
"Важното е каспийският газ да пристигне в Европа в такъв обем и там, където ни е необходим", каза той, отбелязвайки, че RWE ще се радва да получи гориво и по други канали.

"Дали този газопровод ще се нарича "Набуко" или "Турандот", за нас не е важно", посочи той. "Напротив, ще се радваме на всички варианти, които не изискват от нас сериозни финансови инвестиции", заяви Гросман.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?