Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Ген. Борисов: Разработката "";Гном"" беше саботаж и мърлящина

0 коментара

Защо не бяхте поканен на Консултативния съвет за национална сигурност при президента, ген. Борисов? Там се дебатират аспекти на присъединяването ни към НАТО.

Аз съм толкова малък, че дори не ме канят и на консултативен съвет при президента. Веднъж или два пъти, благодаря на президента, че ме покани, явно така е преценил. но сега ми се струва, че когато се говори за НАТО, където решаващи са спецслужбите, а не армията, трябва да бъда поканен. Може пък действително да не се счита, че съм някакъв експерт, така го приемам.

Напоследък МВР понесе много удари. Защо "къртицата" по "Гномгейт" например, не бе веднага уволнена?

Този въпрос не бива да отправяте към мен. Аз съм само главен секретар, вие ме бъркате с ген. Бонев, който беше министър по закона за МВР. Аз имам само съвещателен глас.

Все пак този гейт беше атака срещу имиджа на МВР?

МВР беше единственото оазисче, в което имаше нещо запазено.

Кога усетихте, че ви подлагат динена кора?

Още първия ден.

Защо тогава подписахте първото искане за подслушване на ген. Атанас Атанасов?

Защото съм от този екип. Обявих, че не съм съгласен, но да не го подпиша означаваше първо, че съм от друг отбор. Трябваше да убедя моето ръководство, че им е нужно професионално отношение, но не успях. Да не говорим пък за подслушването на жена му. Не мисля, че някой е имал нужда да подслушва жена му с кого говори.

Допускането на МВР да влезне в капана на ген. Ататас Атанасов е липса на професионализъм, на недоглеждане или на какво?

Точната дума е саботаж. Саботаж и мърлявщина! По-мърляво не може да се направи, а толкова мърляво може да се направи само когато се саботира.

Обвинението ви е доста сериозно, генерале! Какви ще са последиците за виновните?

МВР си има политическо ръководство. То да решава! Но месеци наред да държиш на контрол човек, който знае - е умишлен саботаж. И да знаеш, че след това ще те разнесат по света - е саботаж и на най-близките ни партньори - САЩ и Великобритания. Слава богу, че поне ни разбират.

Депутатът Мирослав Севлиевски заяви, че вие сте били на мушката, а пък според ген. Атанасов - мишената е бил министър Петканов.

Кой знае на каква мушка е... Аз съм на много мушки. Чета сводките за престъпния свят. Знам какво ми готвят. Баба казваше - и без петел ще съмне. И с мен и без мен все тая.

Премиерът извика ли ви за обяснение по този случай?

Не ме е викал. Аз съм му дал да разбере истината. За себе си съм чист - това, което мога да направя, аз съм го направил.

Защо сте отчаян?

Как да не съм отчаян? Какво става в държавата? Всеки ден група граждани искат оставката на главния прокурор. Година и половина говоря, че държавата е конструирана неправилно - за една славянска страна е необходим централизъм при управлението. В Русия, в САЩ във Франция президентът е на върха. А в България върхове много: президент - връх, премиер - връх, Герджиков - връх, Филчев - връх, Григоров - връх, Слави Трифонов - връх. Всички са независими и всеки прави каквото си иска. Няма обединяваща фигура. Дори и патриарсите ни са двама. Кой е конструирал така държавата, за да представлява такъв хаос? Не съм аз.

Да не би да апелирате за президентска република?

Просто не ми се говори. Когато всичко зависи само от личното желание, а не от системата, се получава смешната история такива като мен да ги обявяват за герои, за борци за справедливост, за Индже войвода. Може ли такива смехотворни неща за 21 век? Обидно ми е! Ето, току що от кабинета ми излязоха англичаните. Хората правят чудеса, а ние си говорим за Войводи. Преди година казах, че срещу перфектно организираната престъпност, някой създаде перфектно неорганизирана държава. Какво се промени от тогава? Какво следва след всеки консултативен съвет или заседание на парламента? Резултатите какви са? Колко пъти казах, че противоотнемането на кола трябва да се нарече с истинската дума - кражба на кола. Крадците да ги вкараме в затвора. Колко пъти правихме съвещания, канихме главния прокурор, шефовете на съда, следствието. Нищо! Бях наивен да си мисля, че нещо ще се получи, че като се реши нещо на масата - то ще стане. Наивен бях, сега съм смешен в очите на всички. Закон за футболното хулиганство - избиха се по стадионите. Година и половина давам пример с Англия, с Германия, с Франция, навсякъде, където има закони. Все едно на инат ми се прави и никой не иска да го внесе.

Съзирате ли някакъв страх прокуратурата да бръкне по-дълбоко в делата на провинилите се политици? Чух например, че г-н Филчев се е готвил да внесе искане за имунитета на Костов, и в последния момент се вади делото на Никола Николов? Защо?

Толкова съм малък, че да говоря за хора, които имат седем години имунитет и мандат, каквито са съдиите, прокурорите, следователите, не ми е удобно. Те са се преборили за себе си, имат политическа защита, успели са в парламента да си направят такива закони, че да са недосегаеми. МВР е оставено на кучетата! В МВР всеки ден може да сменят всеки шеф на служба, да го изгонят - от мен до последния директор. Този пост изобщо не ме интересува, тази кариера изобщо не ме интересува, затова не ми пука за това, което казвам сега. Но на хората, които са тук от години, това им е животът. И ги е страх за службичката. Всеки един е гонен, връщан, гонен, връщан, мачкан, те много добре знаят какво би последвало, ако мен ме отстранят утре, какво ще се случи с тях. Те са плахи и чакат. Тази държава има ли нужда от такива служби, от такива мухи като нас? Кой ги направи? Кой ни направи такива? Ние се свиваме, а бандитите стават все по-опитни, знаят да се пазят. Познават и колите, с които ги следим, знаят ни методите вече. Когато е конструирано държавното устройство, е мислено така, че като минат 10 години давност да потънат всички далавери от приватизационните сделки, а въртенето на службите е давало възможността архивите да са празни. Всеки, които си е отивал - или е унищожавал архиви, или е прибирал архиви, за да може да оцелее на улицата. Защото всеки, срещу когото работи, ще го чака там. На нито един служител на МВР от високономенклатурния кадър, държавата не е предложила нищо след напускането на службата. Докато всички други ги пращат посланици, аташета... при това отношение на майката към нас не можеш да чакаш добри резултати.

Враговете казват за вас - Борисов само ходи да събира гилзите.

Така ли казват? 87% от убийствата са разкрити, това е най-високата разкриваемост до момента. Те са в ареста, чакат. Аз не мога да предотвратя стрелбите.

Но вие, генерале, имате подкрепата на всички, защо се оплаквате?

Никаква подкрепа нямам. Нито на президента, нито на премиера, нито на парламента. Ако имах подкрепата, тези неща щяхме да ги направим. А всичко, което съм предложил до сега, не е мръднало ни на йота. Каква подкрепа е това, че като се срещнем си казваме "добър ден", усмихваме се и декларираме добри чувства? Аз поне ги моля да не закачат директорите на служби, да не ги въртят в непрекъсната ротация. Това ми е подкрепата.

Но вие не сте си оправили къщичката, щом 400 души от МВР могат да бъркат в секретните масиви?

Разликата между нас и другите е, че ние сами намерихме тези хора, сами ще ги накажем и ще уволним виновните. И те ще са десетки или стотици освободени от МВР заради несправяне или най-малкото за ниска интелигентност, защото моята рождена дата я пише в Интернет. Пише я във всеки вестник. Какво е това оправдание, исках да видя кога си роден. Дрън-дрън.Търсят адресите на моите близки, за да ми въздействат. Ние сме се справили, ние не сме чакали другите да ни оправят. Посочете ми следователи, прокурори, съдии, които от вътре да са били наказани. Или те са брилянтните? Там няма корупция, там всички са добри! Така ли? Когато аз за двама бомбаджии казах, че са лоши, ВСС чете две декларации срещу мен. А когато някой каже, че главният прокурор е луд - няма декларация. Той също е от съдебната система. Защо ВСС, най-справедливият орган в България, мери с двоен аршин? За мен везната на Темида е перпендикулярна, а не хоризонтална. Казвате - имам подкрепа - обратното е. Биха ме удавили в капка вода. това е причината за отчаянието ми.

Има ли сценарии за клатене на правителството?

Щом враговете се радват, че има взривове и убийства, престъпността наблюдава този процес и реакциите на партиите в такива случаи. Два-три взрива, две-три убийства и дестабилизацията на всяко правителство е факт. Ако всички политически сили имаха малко акъл, да си помислят, че в един момент те ще са на същото място, не само, че нямаше да позволят разрастването на психоза, а точно обратното. В такива моменти е необходимо пълно доверие и подкрепа на МВР. Тогава политиците щяха да покажат на престъпниците, че е безсмислено да се действа по този начин. Не зависи от нас да няма бомби, а от волята на всички в държавата. Дали е Бойко, Иван или Петкан няма никакво значение. Системата е важна. колкото по-малко имена се знаят, толкова по-добре за системата. А при нас всичко зависи от личности и от техния кеф в момента.

Заглавието е на Медиапул
Публикуваме с незначителни съкращения интервюто на Валерия Велева с Бойко Борисов пред в. "Труд"

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.