Ген. Колев информира НС за условията, при които депутати могат да посетят Ирак

Писмо с подробна информация за условията и процедурите, при които би могло да се осъществи евентуално посещение на български парламентаристи в Ирак, е заведено в секретното деловодство на Народното събрание от началника на Генералния щаб ген. Никола Колев в понеделник.

Информацията до председателя на НС Борислав Великов съдържа и разяснения за това какви би следвало да бъдат мерките за сигурност, необходими за осъществяване на подобна визита. Председателския съвет на парламента ще обсъди документа на заседанието си тази сряда.

Писмото е отговор на официалното питане, отправено миналата седмица от НС до министъра на отбраната Николай Свинаров и шефа на ГЩ ген. Никола Колев - дали е възможно българска парламентарна делегация да замине за Ирак, за да се запознае на място с условията, в които е поставен нашия контингент. Това стана след като Демократи за силна България (ДСБ) настояха такава визита да се осъществи преди гласуването на петия батальон за Ирак и седмица след гибелта на осмия български военнослужещ там, убит при "приятелски огън".

Още миналата седмица Колев коментира, че подкрепя идеята за изпращането на делегация от депутати в Ирак, но не може да осигури на 100% тяхната безопасност. Освен това ще е нужно технологично време от две-три седмици, защото всички посещения в Ирак, включително и неговите, се съгласуват с централното командване в Тампа, САЩ, и с коалиционното командване в Багдад, разясни шефът на ГЩ.

Военният министър Свинаров изрази доста по-резервирана позиция относно депутатската инициатива и я определи като рискована. Свинаров каза, че заминаването на депутатите би било свързано със "страхотни проблеми" и ще доведе до отвличане от задачите на част от личния състав на батальона. Оценките за евентуални визита на български депутати са негативни, каза още Свинаров, изтъквайки проблема с безопасността.

Това е вторият опит - поне на думи - на българските парламентаристи да проверят на място в Ирак условията на българския военен контингент, част от коалиционните сили в страната. Първият бе след трагедията с база "Индия" в Кербала в края на 2003 г., когато при бомбен атентат базата бе полуразрушена, загинаха петима български военнослужещи, а над 60 бяха ранени.

Тогава българските депутати отново заговориха, че трябва да проверят на място контингента ни в Ирак, но до реална визита така и не се стигна.

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?