Генерал осъден на 20 години затвор за обсадата на Сараево

Босненски сръбски генерал бе осъден на 20 години затвор за ролята му при обсадата на Сараево, при която загинаха хиляди цивилни граждани, предадоха световните агенции.

Генерал Станислав Галич е първият заподозрян, който е съден от трибунала в Хага изключително във връзка с 44-месечната обсада на босненската столица, приключила през 1995 г. Той е намерен за виновен за престъпления срещу човечеството и военни престъпления, тъй като командваните от него военни части са обстрелвали цивилни в Сараево.

Стотици цивилни бяха убити, а хиляди ранени от снайперистка стрелба и артилерийски обстрел в периода септември 1992 - август 1994 г., каза съдията. "Нито един цивилен в Сараево не е бил защитен на никое място", добави той.

По това време Галич бе началник на босненските сръбски корпус Сараево - Романия, съставен от 8000 войници.

Би Би Си отбелязва, че генералът не показал никаква емоция, докато е четена присъдата и запазил мълчание преди да бъде отведен от залата, като само кимнал на адвокатите си.

Прокурорите искаха той да бъде осъден на доживотен затвор.

Съдът посочи дузина атаки срещу жителите на Сараево по време на обсадата като доказателство за това, че те са били преднамерено насочени срещу цивилни хора, много от които бяха убити или ранени докато пазаруват, ходят на погребения или дори си почиват у дома.

Беше цитиран и случаят с атаката на пазара през 1994 г., когато бяха убити над 65 човека. Този инцидент предизвика и силен международен протест.

"Стотици цивилни бяха убити, а хиляди бяха ранени за две години", посочи съдия Орие, според когото само една много малка част от това може да е станала случайно.

"Ясно е, че генерал Галич, чрез совите заповеди и чрез подпомагане и насърчаване е ръководил кампанията", каза още съдията.

Близо 12000 души, от които над 1000 деца, бяха убити по време на обсадата на Сараево, която според правозащитници е най-тежката обсада в Европа от края на Втората световна война до днес.

Споделяне

Още от Балкани

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?