Генералният адвокат на Съда на ЕС е за отхвърляне на жалбите на Словакия и Унгария срещу мигрантските квоти

Генералният адвокат на Съда на ЕС е за отхвърляне на жалбите на Словакия и Унгария срещу мигрантските квоти

Главният съветник на Съда на ЕС - генералният адвокат Ив Бо заяви, че не трябва да се дава ход на дело по жалбите на Словакия и Унгария, в които се оспорва задължителното пренастаняване на бежанци в целия ЕС, предаде Ройтерс.

Двете източноевропейски страни, подкрепени от съседката си Полша, смятат, че схемата за задължителни квоти за приемане на бежанци, одобрена от ЕС през 2015 г., е незаконна. Програмата има за цел да облекчи натиска над системите за приемане на бежанци в Гърция и Италия след масовата имиграция през Средиземно море.

Генералният адвокат отхвърли повечето процедурни аргументи на Братислава и Будапеща и заяви, че схемата за пренастаняване на 120 000 бежанци е "подходяща за постигане на зададената цел".

Когато мярката бе приета през септември 2015 г., против нея гласуваха Унгария, Словакия, Румъния и Чехия, отбелязва ДПА.

В становището си Ив Бо заяви, че договорите на ЕС разрешават приемане на мерки за справяне с ясно идентифицирани извънредни ситуации. Според него ЕС не е надхвърлил правомощията си, а гласуваният механизъм е "всъщност пропорционално средство" за справяне с бежанския поток към Гърция и Италия.

Словакия и Унгария внесоха жалбите през декември 2015 г. Решение на Европейския съд се очаква по-късно тази година.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа