Генералният секретар на ООН би желал неговият приемник да е жена

Генералният секретар на ООН би желал неговият приемник да е жена

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун заяви, че той лично би предпочел следващият лидер на световната организация да бъде жена, което би било за първи път от основаването ѝ преди повече от 70 години, предаде Асошиейтед прес.

Бан каза, че след 8 мъже на кормилото "е крайно време" постът да се заеме от представител от другия пол. Той обаче напомни, че решението е в ръцете на 15-членния Съвет за сигурност, който трябва да препоръча на Общото събрание кандидат за одобрение.

В момента има 11 кандидати за наследяване на Бан - шестима мъже и пет жени.

Бан Ки-мун беше попитан за възможността жена да оглави ООН по време на визита в Калифорния миналата седмица, посочва АП. В компанията на конгресмена републиканец Ед Ройс, който е председател на комисията по външна политика към Камарата на представителите на Конгреса на САЩ, Бан подчерта, че жените съставляват половината от населението на земята и трябва да им бъдат дадени равни възможности.

"Има много видни жени лидери в националните правителства и други организации или в бизнес общностите, в политическите, културните и други среди. Няма причина да не е така и в ООН", каза той, без да посочва имена.

Бан Ки-мун похвали Общото събрание за организирането на първите по рода си открити изслушвания на кандидатите за неговия пост.

Съветът за сигурност проведе две неофициални гласувания, в които участваха 12 кандидати и във всяко от тях жени се нареждаха на трето място. Бившият португалски премиер и бивш върховен комисар за бежанците Антониу Гутериш и при двете гласувания беше фаворит. В първото Ирина Бокова от България се класира трета, а при второто падна на пето място, припомня АП. При второто гласуване аржентинската външна министърка Сусана Малкора, бивша шефка на кабинета на Бан Ки-мун, се изкачи на третото място. Бившата хърватска външна министърка Весна Пусич, останала последна, се оттегли от надпреварата.

Съветът за сигурност е насрочил поредно гласуване на 29 август, а поне едно, а вероятно и две са планирани за септември.

Другите три жени кандидатки са бившата премиерка на Нова Зеландия Хелън Кларк, Кристиана Фигерес от Коста Рика и бившата молдовска външна министърка Наталия Герман.

Няма краен срок за номиниране на кандидати и се споменават имената на още две жени, които може да влязат в надпреварата - германския канцлер Ангела Меркел и Кристалина Георгиева, още една българка, комисар по бюджета в Европейската комисия и бивша топ служителка на Световната банка, посочва АП.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят