Гутериш води и след второто гласуване за ООН, а Бокова губи подкрепа

САЩ и Русия мерят сили в битката за новия генерален секретар на световната организация

Гутериш води и след второто гласуване за ООН, а Бокова губи подкрепа
Португалецът Антониу Гутериш е начело на кандидатите за нов генерален секретар на ООН и след второто предварително гласуване в Съвета за сигурност, а българският кандидат Ирина Бокова отиде от трета на пета позиция.
 
Единайсет от 15-те страни членки са подкрепили кандидатурата на португалския експремиер и бивш върховен комисар на ООН за бежанците, две са били против и две - без мнение, съобщи Франс прес.
 
На второ място се нарежда бившият президент на Словения Данило Тюрк, следван от аржентинската външна министърка Сусана Малкора.
 
Така кандидатурата на Гутериш набира все по-сериозна сила. Очаква се кандидатите, които не получават нужната подкрепа сами да се оттеглят. По-рано тази седмица бившият министър на външните работи на Хърватия Весна Пусич се оттегли от надпреварата.
 
При първото тайно гласуване Бокова не бе подкрепена от 6 от 15-те страни в Съвета за сигурност и остана на трета позиция след Гутереш и Турк. В петък обаче тя не е била подкрепена от седем посланици, а един е бил без мнение. 
 
Според информация на БНТ посланиците на 15-те държави членки на Съвета за сигурност на ООН са коментирали изпратеното срещу Бокова писмо от режисьора Евгений Михайлов и това е повлияло негативно върху днешното гласуване за нея.
 
Миналата седмица премиерът Бойко Борисов изпрати писма с молба за подкрепа за българския кандидат, но явно те не са повлияли при гласуването. 
 
Процедурата ще се повтаря, докато един от кандидатите не получи подкрепата на всичките 15 членове на Съвета за сигурност. След това ще се състои официално открито гласуване и кандидатът ще бъде предложен за одобрение от Общото събрание на ООН.
 
Финалните кандидати ще станат ясни до октомври.
 
Мандатът на сегашния генерален секретар на ООН Бан Ки-мун изтича на 31 декември 2016 г.
 
САЩ и Русия мерят сили в ООН
 
Преди второто гласуване сайтът Politico коментира, че САЩ и Русия превърнаха надпреварата за генерален секретар на ООН в пореден фронт на засилващата се война между тях за геополитическо влияние. Според източници на изданието, представителите на Вашингтон, за който се смята, че иска на ръководния пост да бъде избрана жена, са дали подкрепа за външния министър на Аржентина в хода на първото тайно гласуване в Съвета за сигурност на ООН. 
 
В същото време Русия е на страната на българската дипломатка, чието семейство е тясно свързано със Съветския съюз, което отразява и желанието на Москва да види източноевропеец начело на ООН.
 
Ранните индикации показва, че битката може да стане толкова неприятна, колкото позволява дипломацията.
 
Не съм уверен, че САЩ или Русия са склонни на компромис, казва бивш висш дипломат от ООН пред Politico. И двете страни ми казаха, че смятат, че другата страна, по тяхно мнение, не мисли за интересите на ООН при избора на кандидат, а иска да подчини ООН на собствения си дневен ред, е заявил източникът.
 
Първото предварително гласуване, проведено миналия месец, показа, че Русия и САЩ са предприели мерки да отстранят кандидата-фаворит на другата страна, макар че генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, която е очевидният избор на Москва, получи по-добър резултат от външния министър на Аржентина Сузана Малкора. В надпреварата участват поне още десетина кандидати, а бившият министър-председател на Португалия Антониу Гутериш спечели вота. Бокова се класира трета, а Малкора – осма. Два от четирите гласа срещу Бокова са дадени от САЩ и Великобритания – и двете постоянни членки на Съвета за сигурност, които имат право на вето.
 
Малкора бе пръв заместник на Бан Ки-мун и критикувана за това, че не е направила достатъчно за овладяване на кризата в Сирия. В четвъртък държавният секретар на САЩ Джон Кери се срещна с Малкора в Буенос Айрес, но не е ясно дали са обсъждали кандидатурата ѝ за ООН.
 
Критиците на Бокова, вероятно несправедливо, я свързват с Москва, защото нейният баща е бил високопоставен член на Българската комунистическа партия, управлявала България преди падането на Берлинската стена, уточнява изданието и допълва, че освен това Бокова е получила образованието си в един от елитните московски университети.
Гутериш, който е бивш ръководител на агенцията на ООН за бежанците, изненада мнозина, след като се оказа водещ претендент за поста. Той получи 12 гласа, окуражаващи кандидатурата му, а трима бяха "въздържал се", според двама висши дипломати от ООН, запознати с тайния вот миналия месец.
 
"Най-малкото общо кратно"
 
Изключително трудно е да се намери човек, който единодушно да бъде харесан от петте страни постоянни членки в Съвета за сигурност, които имат право на вето за избора. Постът обикновено отива при този, който е "най-малкото общо кратно", казват анализатори, имайки предвид кандидата, предизвикващ най-малко възражения от странна на петте най-влиятелни държави в ООН.
 
Така например Бан Ки-мун, известен като бюрократ на бюрократите, бе безопасен избор, който няма да клати лодката, по думите на Брет Шефер, експерт по ООН във фондация "Херитидж".
 
Надпреварата за генерален секретар на ООН е в разгара си. Ако Гутериш се представи добре и при второто предварително гласуване, ще бъде трудно кандидатурата му да бъде заобиколена, макар че пред нея стоят две препятствия – не е жена и не е от Източна Европа, пише Politico.
 
Споделяне

Още по темата

Още от Свят