Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Борисов би оттеглил Бокова, но ще я подкрепя поне до 26 септември

БСП пое подадената от Русия топка за "външния натиск" към България да смени номинацията

92 коментара
Премиерът Бойко Борисов по време на днешното правителствено заседание, сн. БГНЕС

Правителството продължава да поддържа кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН и подкрепата ще продължи поне до 26 септември, когато тя трябва да е сред първите двама кандидати. Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов във вторник по повод неофициална информация в последните дни за готовността на правителството да номинира за поста еврокомисаря Кристалина Георгиева. Още в ранните часове на вторник Mediapool научи от свои източници, че в позицията на премиера отново има обрат и това няма да се случи.

По неофициална информация основна причина за поредната промяна на българската нагласа е провокираният от Москва дипломатически скандал по темата.

"Полагаме огромни усилия и ще полагаме огромни усилия", подчерта Борисов за кандидатурата на Бокова, след което допълни: "Ако този кандидат беше излъчен от ГЕРБ, аз да съм го отзовал много отдавна".

Премиерът даде да се разбере, че е очаквал Бокова сама да се откаже от надпреварата за ООН, след като в тайните гласувания в Съвета за сигурност не получава нужната подкрепа. Според правителствени източници с Бокова са водени такива разговори, но тя категорично отказва да се оттегли.

Бокова отказала да дойде на правителственото заседание

Борисов обяви, че е поканил Бокова на правителственото заседание във вторник, но тя му отказала, защото имала по-важна работа. Това не направило добро впечатление на Борисов, защото и той има важни задачи.

Премиерът напомни пред репортери, че Ирина Бокова бе издигната за генерален секретар на ООН в последните дни на кабинета на Пламен Орешарски. На 10 февруари т.г. обаче правителството на Борисов се позова на това решение и официално номинира Бокова, въпреки множеството сигнали от влиятелни западни държави, че кандидатурата е неприемлива.

"В последните дни явно се разразиха доста пристрастия, писания, коментари, анализи включително какво ще реша или какво ще решим всички ние по теми, които не са били на дневен ред към този момент. Поканих г-жа Бокова да дойде днес, но тя ми отговори, че има по-важна работа в ЮНЕСКО. Това не ми направи добро впечатление, защото когато си кандидат за генерален секретар на ООН от една държава и дадено правителство те е номинирало и държах да кажа в нейно присъствие. Предишното правителство положи много усилия и работи много активно, особено Вежди Рашидов за избирането на г-жа Бокова в ЮНЕСКО. Положихме огромни усили”, каза Борисов.

Ако това беше кандидат на ГЕРБ, да съм го отзовал много отдавна

"Ние сме помолили всички в света, а с тези които сме в близки отношения, сме помолили максимално да съдействат и подкрепят. Винаги с президентската институция сме действали изключително активно", увери той.

Вече минаха четири изслушвания и нашият кандидат е трети, пети или седми. Пред нас вече са Македония и Сърбия. Някой иска недоброто си представяне да го припише на мен, на вас и на България, каза Борисов, продължи Борисов задочният си диалог с Бокова и привържениците ѝ.

На последното тайно гласуване в Съвета за сигурност на ООН Бокова, която е открито подкрепяна от Русия, падна до пета позиция, след като преди това бе трета.

"Ако това беше кандидат на ГЕРБ, да съм го отзовал много отдавна, както стана с Румяна Желева (кандидат за еврокомисар в предишния мандат на Бойко Борисов). След като има кандидат на първо място, и пред нас са Македония и Сърбия, ние получаваме коментари, че едва ли не ще провалим тази кандидатура, и да издигнем някой друг. Казал съм, че няма да се кандидатирам за президент, но защо да не се кандидатирам за ООН, заяви Борисов, като уточни, че това е шега.

Няма да допусна в други държави да се решава нашата кандидатура и не съм го допуснал, посочи той.

Правителството ще подкрепя Бокова поне до 26 септември

Накрая, в Съвета за сигурност на ООН трябва да изберат един кандидат - тук му казваме пазарлъци, а в света му казват консултации - ние сме ги правили и ще го правим до 26 септември. "Ще направим всички усилия Бокова да влезе в първите двама и след това вече гласуването е с цветни бюлетини", каза Борисов.

По думите му дори спекулата, че генералният секретар на ООН трябва да е жена от Югоизточна Европа, не е писано правило и може да се нарушава. Отдавна половете в цивилизования свят са равни, добави той.

Пожелавам успех на Бокова, до 26-и има цялата ни подкрепа. След 26-и ще преценим какво да правим, обяви той.

"Изпратихме много писма за подкрепа на нашата кандидатура, като се почне от японския император и се стигне до Тереза Мей (премиер на Великобритания), до всички крале, президенти, и от мен - до премиерите на страните", изброи преди това Борисов.

Всичко това показва, че сме работили честно и почтено за избора на госпожа Бокова и не приемам, че е била издигната по-късно. Тя беше издигната две години, преди да ѝ дойде времето, заяви Борисов. Полагаме огромни усиля и ще ги полагаме, но не бих допуснал някой да си играе с името на България и с нашия суверенитет, настоя министър-председателят.

Кабинет на ГЕРБ е издигнал и съпруга на Бокова за ЕБВР

"Аз не си спомням БСП някога да е издигнала човек на ГЕРБ или на реформаторите“, каза Борисов по повод факта, че неговото правителство е номинирало Бокова, което стана след ултиматума на лидера на АБВ Георги Първанов, че в противен случай партията му ще напусне управлението.

Борисов допълни, че съпругът на Ирина Бокова е предложение на ГЕРБ за европейската банка. "В един момент неуспехът му да бъде мой или ваш, аз няма да го допусна", коментира той.

Най-вероятната причина, поради която Борисов продължава да подкрепя Бокова, е избухналият дипломатически скандал по този повод между Берлин и Москва.

Русия продължава да разпалва интригата

Преди ден германското външно министерство използва необичайно остър тон, за да отхвърли твърденията на говорителката на дипломатическото ведомство в Москва, че канцлерът Ангела Меркел лобирала пред президента Владимир Путин да подкрепи кандидатура на Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН.

Русия обаче явно не възнамерява да сложи точка на скандала и усеща възможност да всява интриги сред страните членки на ООН. Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова опроверга във вторник обвиненията в западни медии, че "разпространява лъжлива информация“, свързана с българската кандидатура за генералния секретар на ООН, съобщи в. "Независимая газета“. Медии на Запад атакуват Захарова, като се позовават на Мартин Шефер от дипломатическото ведомство на Германия. Самият той отрече Германия да се е намесвала в този процес и определи действията на Захарова като недружeлюбна стъпка.

На страницата си във Фейсбук Захарава заяви, че има "неопровержими доказателства“ за лъжливостта на обвиненията по неин адрес от страна на Шефер. Тя изпрати текста на своя коментар на агенция ТАСС: “Не толкова отдавна на срещата на Г-20 в Ханчжоу канцлерът на ФРГ се опита да проведе разговор с ръководството на Русия за възможната подкрепа от руска страна на друг кандидат от България, не на официално издигнатия. На това ясно и еднозначно беше казано на г-жа Ангела Меркел, че издигането на държавна кандидатура за поста на генералния секретар на ООН е изключително и само суверенно решение на самата страна, а всякакви опити пряко или косвено да се влияе върху такова решение са неприемливи. Ние видяхме публикации в българската преса за това, че Русия като че ли е въвлечена в подобни игри за смяна на кандидатите, а ръководството на България планира да промени решението си и да промени кандидата под влияние на някои външни играчи. Освен като опит за въвличане на страната ни в някакви задкулисни игри това не може да бъде наречено по друг начин.“

Захарова подчерта, че министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров и неговият немски колега Франк-Валтер Щайнмайер са провели телефонен разговор и "ако, според мнението на Берлин, канцлерът на ФРГ е била оклеветена от руска страна, този въпрос непременно би бил повдигнат в разговора между министрите“. Само че тази тема въобще не е била повдигната, казва още Захарова.

БСП пое топката, подадена от Москва

БСП незабавно пое топката, подадена от Москва и поиска премиерът Борисов да бъде изслушан в парламента по случая с кандидатурата на Ирина Бокова.

"Оценяваме случващото се в последните дни като груба намеса на външни сили в национални решения на България, като посегателство срещу националния суверенитет. Българското правителство проявява поредното угодничество към външни сили, правителството на Бойко Борисов унижава България по този начин и минира възможността българин да оглави най-високият пост, генерален секретар на ООН. Опитът хем да угодиш на чужди интереси, хем да се представиш добре в България, е неуспешен на господин Борисов", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Спекулациите за чужда намеса тръгват от медиите, коментира по-рано министърът на външните работи Даниел Митов. Българското правителство не желае да бъде забърквано за подобни уговорки за смяна на кандидата. Няма да се повлияем и да зависим от решения на трети държави, каза Митов. По никакъв начин реакциите на Руската федерация не могат да бъдат четени в полза или вреда на когото и да било. Никой не ни се меси в решенията и не проявява пристрастия. Държавите все още имат възможност да оформят своето решение, заяви Митов.

Министър Вежди Рашидов добави, че е било ясно на коя партия симпатизира Ирина Бокова, когато се кандидатирала в ЮНЕСКО, но това е била българска кандидатура, а ние винаги сме подкрепяли българското. Бях упълномощен да убеждавам посланиците за избора на Бокова за председател на ЮНЕСКО, добави той.

Ирина Бокова няма шанс да събере нужните ѝ 9 гласа в Съвета за сигурност

Причината за евентуалната смяна на Бокова с Георгиева е това, че в ООН има нагласа следващият генерален секретар да е от Източна Европа, както и да е жена. Към момента обаче най-силна подкрепа за поста получава бившият португалски премиер Антониу Гутериш. Затова мненията са, че ако Източна Европа иска да има свой представител начело на ООН, е добре да заложи на нова сериозна кандидатура като тази на Кристалина Георгиева.

Съветът за сигурност на ООН ще гласува тайно, докато бъде постигнато единодушие сред страните, които са негови постоянни членки, за някой от претендентите за приемник на Бан Ки-мун, чийто втори петгодишен мандат изтича в края на годината.

Петте постоянни членове в Съвета за сигурност на ООН са Китай, Франция, Русия, Великобритания и САЩ и именно от тях зависи избора на новия генерален секретар на ООН.

Десетте непостоянни страни-членки в Съвета в момента са Ангола, Египет, Япония, Малайзия, Нова Зеландия, Сенегал, Испания, Украйна, Уругвай и Венецуела.

Следващият генерален секретар на ООН трябва да спечели 9 от общо 15-те гласа, включително на всичките пет страни постоянни членове на Съвета за сигурност.

Още оттук за трезво мислещите и непредубедени наблюдатели, както можах да се убедя, е кристално (и кристалинно) ясно, че Ирина Бокова няма шанс да събере 9 гласа в своя подкрепа, даже ако САЩ и Великобритания съвсем случайно не я бламират с гласуване "против", коментира по този повод Николай Слатински във Фейсбук.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

92 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Tonia Toneva
  #92

  А "кристалинно" ясно ли е на Николай Слатински, че Русия няма да подкрепи Кристалина и така последната няма да получи 5-те задължителни гласа на постоянни членове на Съвета за сигурност?

 2. Сапун мехур
  #91
 3. Djendo
  #90
 4. Сапун мехур
  #89
 5. Djendo
  #88

  Прави впечатление, че комунистическите изроди в този форум, са свръх неподготвени, необразовани и неграмотни. За това ги бием, като шкембе в дувар. :) Сами да си погледнат резултатите.Ама, с техните дебели очи вижда ли се?

 6. Djendo
  #87
 7. Bлaдo
  #86

  а "гафа и резила" на др. мЭхур са си тук - по-долу сред коментарите :-)))

 8. Сапун мехур
  #85

  Ето линк за ''гафа'' и ''резила'' https://www.24chasa.bg/Article/1098319

 9. Сапун мехур
  #84
 10. Коментарът е изтрит, защото не е по темата на статията.
  #83

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.