Бокова падна до петото място в гласуването за ООН, Гутереш остава лидер

Бокова падна до петото място в гласуването за ООН, Гутереш остава лидер
Португалецът Антонио Гутереш получи най-много гласове и в четвъртото гласуване за нов генерален секретар на ООН, а българският кандидат Ирина Бокова падна с две позиции до петото място. 
 
Гутериш получи 12 гласа на днешния четвърти кръг от предварителното тайно гласуване в Съвета за сигурност, съобщи Ройтерс, като се позова на дипломати.
 
Всичките 15 членове на Съвета пуснаха бюлетини за всеки от състезаващите се за кандидатурата 10 души, с възможности да гласуват "насърчавам", "не насърчавам" или "без мнение". Гутериш получи 12 гласа "насърчавам", два "не насърчавам" и един "без мнение".
 
Това е с един глас в подкрепа повече от предишния кръг, когато 11 членове на Съвета гласуваха за него с "насърчавам".
 
Ирина Бокова е пета със 7/5/3 гласа, съобщи Франс прес. В предишния кръг тя получи същата подкрепа, но бе на трето място с равен брой гласове с бившия сръбски външен министър Вук Йеремич.
 
При гласуването в петък втори се класира външният министър на Словакия Мирослав Лайчак с 10 гласа "насърчавам", 4 "не насърчавам" и един "без мнение". Той също подобрява резултата си в сравнение с предишния кръг с един глас повече "насърчавам".
 
    
На трето място е бившият сръбски външен министър Вук Йеремич, който бе подкрепен от девет членове на Съвета. Следват бившият македонски външен министър Сърджан Керим с 8/7/0 гласа, Ирина Бокова, бившият словенски премиер Данило Тюрк (7/6/2) и външната министърка на Аржентина Сусана Малкора (7/7/1). 
 
Съветът за сигурност ще гласува тайно, докато бъде постигнато единодушие за някой от претендентите за приемник на Бан Ки-мун, чийто втори петгодишен мандат изтича в края на годината.
 
Петте постоянни членове в Съвета за сигурност на ООН са Китай, Франция, Русия, Великобритания и САЩ и именно от тях зависи избора на новия генерален секретар на ООН.
 
Десетте непостоянни страни-членки в Съвета в момента са Ангола, Египет, Япония, Малайзия, Нова Зеландия, Сенегал, Испания, Украйна, Уругвай и Венецуела.
 
Макар че настоящата процедура по избор на генерален секретар е много по-открита в сравнение с предишните, победителят ще бъде излъчен в резултат на консенсус между петте постоянни членки, както и преди.
 
Следващият генерален секретар на ООН трябва да спечели 9 от общо 15-те гласа, включително на всичките пет страни постоянни членове на Съвета за сигурност.
 
В последните месеци Великобритания, която е постоянен член на Съвета за сигурност и има право на вето, даде ясен сигнал, че би блокирала кандидатурата на Бокова. Така, според анализатори, ако влиятелните държави искат новият шеф на ООН да е жена и от Източна Европа, трябва да се смени кандидатурата.
 
В началото на месеца американският експерт по въпросите на ООН Ричард Гоуън прогнозира, че има възможност Кристалина Георгиева да бъде включена като кандидат в последния момент.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят