Премиерът на Нова Зеландия е скептичен, че Хелън Кларк ще оглави ООН

Хелън Кларк
Бившата министър-председателка на Нова Зеландия Хелън Кларк е изправена пред сериозни трудности в надпреварата за следващ генерален секретар на ООН и има само минимален шанс да получи поста, заяви сегашният премиер на страната Джон Кий, цитиран от ДПА.
 
Кий се аргументира, че Кларк представлява заплаха за желанието на някои членове на Съвета за сигурност на ООН следващият генерален секретар да е от Източна Европа.
 
"Това е един проблем, има и всякакви други. Не мисля, че нещата за Хелън са приключили, но тя наистина е изправена пред сериозни трудности", каза Кий.
 
Той предположи, че Кларк вероятно ще преосмисли позицията си, след като изтеклите резултати от второто тайно гласуване в Съвета за сигурност показаха, че тя е на седмо място от 11 кандидати.
 
В момента фаворит е бившият португалски премиер Антониу Гутериш, който оглави и двете досегашни тайни гласувания в Съвета за сигурност.
 
Очаква се Общото събрание на ООН да избере приемника на Бан Ки-мун през септември или октомври.
 
Българският кандидат Ирина Бокова загуби подкрепа на второто гласуване и падна с две места до петата позиция от общо 15 кандидати. 
Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?