Георги Чолаков: Във ВАС има не повече от 3 или 4 роднински назначения

Председателят на ВАС Георги Чолаков

Ако не ме лъже паметта, във Върховния административен съд (ВАС) има не повече от три, четири назначения на роднини, каза новият председател на ВАС Георги Чолаков пред бТВ.

Той иска да промени имиджа на ВАС и съдът да стане ясен и открит, а гражданите да знаят какво се случва зад стените му.

Георги Чолаков беше избран на поста от два състава на Висшия съдебен съвет (ВСС). Първо зад избора му застана старият ВСС, но след като президентът върна кандидатурата му, тя беше повторно гласувана и от новия състав на ВСС.  

"Подобна процедура досега не е имало", каза Чолаков.

Той коментира, че в конституционните правомощия на президента е да прецени дали да върне указа за назначаване на предложения кандидат. В конкретния случай държавният глава е решил да откаже и съответно върна процедурата във ВСС. Не се притесних за това, тъй като е в неговите правомощията, заяви Чолаков.

Тойй не отрече, че във ВАС има роднински назначения. Обясни обаче, че това е станало след спазване на процедурата и закона. Магистратите са се явили на конкурси, спечелили са ги и сега са съдии във ВАС или в други съдилища. В закона няма забрани за такива назначения, каза Чолаков.

Той обясни, че ако при атестацията съдиите не покажат нужните знания и умения, правоотношенията им могат да бъдат прекратени.

В живота си съм имал много изпитания, които съм се опитвал да преодолявам, каза Чолаков.

Той съобщи, че започва кариерата си на съдия през 1992 г., но напуска системата три години по-късно заради тежък конфликт с тогавашното ръководство на Окръжния съд.

След това работи 12 години като адвокат. Явява се на конкурс и печели място за съдия в Административен съд. Следва ново предизвикателство като нотариус в Балчик, а след това кандидатства за съдия във Върховния административен съд, разказа Георги Чолаков професионалната си кариера.

Около 100 дка земеделска земя в района на Балчик, които се дискутираха по време на избора му, ще станат негова собственост чак от 2021 г., каза Чолаков. Той ще ги придобие след заем от 50 000 лв. даден на приятел. В момента взима наем от тях от по 100 лв./дка.

Мястото на прокуратурата е в съдебната система, смята новият шеф на ВАС. Според него ако се прави реформа в тази област е нужно да има анализ преди това защо е необходимо и до какво ще доведе.

Споделяне

Още от България