Георги Гергов официално обяви влизането си във футбола

Георги Гергов официално обяви влизането си във футбола

Бизнесменът и изпълнителен директор на Международния панаир в Пловдив  Георги Гергов официално влезе в българския футбол. В четвъртък той финализира договора си за спонсорство с ФК "Ботев" (Пловдив). След като сложи подписа си до този на президента на "канарчетата" Димитър Христолов в договор за спонсорство, Гергов се нареди до видни бизнесмени като Васил Божков (ЦСКА), Николай Банев ("Берое"), групировката ТИМ ("Черно море"), Тодор Батков ("Левски"), Николай Гигов ("Локомотив" София), които са оставили или продължават да оставят трайна следа в българския спорт.

На официална пресконференция в собствения си хотел "Санкт Петербург" в Пловдив, шефът на панаира заяви, че всяка година официално ще внася в касата на "Ботев" 500 000 лева.

"Искам лично да помогна на отбора, който е един от символите на Пловдив, и да се върне времето, когато на неговите мачове стадионът беше препълнен", заяви Гергов. Първият транш от 200 000 лева ще бъде преведен веднага в касата на клуба.

От отбора заявиха, че ще похарчат парите за привличане на нови футболисти и за възстановяване на детско-юношеската школа. В изявленията си пред медиите Гергов предпочете да се придържа към един почти меценатски образ.

“Няма да се бъркам в управлението на клуба, нямам амбиция да взимам дялове и не чакам дивиденти. Аз ще бъда от страната на феновете, ще настоявам отборът да се развива така, че да върне собственото си самочувствие и самочувствието на пловдивчани от времето, когато беше един от символите на нашия град”, заяви бизнесменът, чието благосъстояние стремглаво нараства от началото на управлението на тройната коалиция.

Гергов ще предоставя за подготвителни лагери на футболистите свой хотел в комплекса “Слънчев ден” край Варна, а за подготовка преди мачове – хотел “Санкт Петербург”. Той обеща да предостави на отбора и стадиона в село  Войводиново, който трябва да стане основна тренировъчна база.

“Готов съм да помогна със специалисти, база, печатане на плакати и всичко, което е необходимо, но ще наблюдавам какво се случва с парите и дали те служат на поставените цели”, добави Гергов.

Той започна да говори за Международния панаир като своя еднолична фирма и заяви, че на този етап нямал да намерение да обвързва държавно-общинско-частното акционерно дружество, което управлява, с “Ботев”.

“Засега отборът не е на нивото и на положението на Панаира, една световно известна фирма. Тези 500 000 лева са началото, за да дойде момент, когато “Ботев” стане достоен “Международен панаир Пловдив” да бъде негов спонсор”, добави бизнесменът.

Гергов управлява Международния панаир, в който 51 процента са държавна собственост, а други около 13 процента са на Община – Пловдив.

Според анализатори футболът е един от най-привлекателните спортове за едрия български бизнес, включително и заради възможностите за пране на пари. По тази причина нито един от българските отбори все още не е листван на фондовата борса, въпреки че всичките клубове от “А” група са регистрирани като акционерни дружества.

Традициите сочат, че този спорт създава добри предпоставки за “изпиране” на имидж и е добър инструмент за лобистки натиск в политиката.

Вероятно поради подобни предпоставки пловдивският "Локомотив" няма късмет със собствениците си. Така последователно в годините бяха убити действащите президенти на отбора Николай Попов, Георги Илиев и Александър Тасев.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?