Георги Гергов призова БСП да спре да употребява президента

Разкритикува антикорупционния закон на Нинова и обяви, че няма да търси реванш заради ЦУМ-гейт

Геориг Гергов, архивна снимка БГНЕС

Антикорупционнията закон, изработен от БСП, "трябва да се пипне", а социалистическата партия „трябва да се престане да се употребява президента“, заяви председателят на Областния Съвет на БСП – Пловдив и член на Националния съвет на партията Георги Гергов в интервю за Радио К2  в неделя и допълни, че няма да търси реванш заради ЦУМ-гейт.

България има нужда от антикорупционен закон, но не в този вид, който предлага Корнелия Нинова. Президентът си е президент, ние сме република, заяви той по повод споровете мужде ГЕРб и БСП как да се бори корупцията у нас и кой да назначава ръководителя на бъдещия антикорупционен орган – дали да е президентът, както искат самият Румен Радев и БСП, или от парламента, кактонастояват управляващите.

Гергов изрази учудване, че БСП поръчва изработването на своите закони на външни юристи, а в същото време и изгонила старите си юридически кадри от партията. "Материалът, състоянието на парламентарната група, с изваждането на тези стари кадри, които казват "фараони" или какви са, много се оголихме. Защото един Янаки Стоилов, или Мишо Миков, или Наско Мерджанов, или Ангел Найденов, които се отстраниха от парламента, липсват в момента и това се забелязва! Имаме 16 закона подготвени. Не са пипнати. Поръчваме ги на юристи извън партията", възмути се Гергов.

Той повтори тезата си, че не ГЕРБ са спечелили изборите, а БСП ги е подарила на партията на Борисов и една от причините е била именно отстраняването на старите лица. "Да си обезглавиш лидерите, офицерите, генералите в една битка. Добре, няма да водят листите, но те можеше да са в листите. Има преференции, това е мажоритарен вот, те трябваше да участват. Когато отидохме на личен избор, ги нямаше основните играчи. Те бяха отстранени и по този начин от 2 милиона, гласовете ни спаднаха на 900 хиляди", коментира лидерът на БСП-Пловдив.

Той отново повтори мнението си, че ако БСП бяха спечелили изборите е щяло да се стигне до съвместно управление с ГЕРБ.

За ситуацията в политиката не трябва да се съди по публичните изказвания, намекна още Гергов, посочвайки, че "истинските разговори и истинските неща зад завесата са съвсем различни и в политиката няма невъзможни неща“.

Той определи като сценарий изразеното от  пловдивската организация на БСП недоволство от неговото ръководство.  „Градската организация стои 100% зад мен. Има 5 човека, които са против мен, но от 60-70 човека 5 човека не са проблем. Въобще цялата организация в Пловдив, а и много хора в България стоят зад мен, но тук не трябва да делим партията. Аз мисля, че няма проблем между Георги Гергов и Корнелия Нинова, ако ние сме истински социалисти и за нас БСП е номер едно! Няма Гергов, няма Корнелия, няма Илияна! Има БСП! Така трябва да разсъждаваме ние, защото ние сме партия с минало, партия, която заради това минало ще има бъдеще", смята Георги Гергов.

Той обяви, че няма да търси реванш заради ЦУМ-гейт. В политиката реванш няма, а всеки се бори за властта, обясни Гергов по повод скандала със срещата в притежавания от него ЦУМ между собственика на „Овергаз" и издател на вестник "Сега" Сашо Дончев и главния прокурор Сотир Цацаров, на която се оказа, че Цацаров е заплашвал Дончев с прокурорсик проверки заради негови граждански позиции и оплакване в ЕК срещу държавния газов оператор „Булгартрансгаз“.

Гергов, който беше домакин на срещата, състояла се през април 2017 г., обяви, че за него целият скандал е "балон, с който някои хора са се опитали да съсипят главния прокурор, но не им се е получило“.

Пловдивския лидер на БСП коментира и Девети септември като светъл празник и обясни, че паметниците и паметта държат БСП жива. "Само тогава ще имаме бъдеще, само тогава, когато си държим на историята, на това, което са направили нашите бащи и нашите деди, ние можем да гледаме напред", завърши лидерът на левицата в Пловдив.

Споделяне

Още от България