Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Георги Гергов спечели втория тур от делото за Пловдивския панаир

0 коментара

С унищожителни за първата инстанция мотиви Пловдивският апелативен съд върна в понеделник контрола върху Международния панаир на червения бизнесмен Георги Гергов.

Първият тур от съдебното дело бе спечелен от държавата, след като Окръжният съд обяви за нищожно решението от края на 2006 година на тогавашния икономически министър Румен Овчаров (БСП) за увеличение на капитала и вкарването на "Пълдин Туринвест" в панаира. Това повлече след себе си обявяването за нищожно и на второто увеличение на капитала от 2007 година, чрез което контролираното от Гергов общинско-частно дружество се добра до 49% от акциите в панаира.

Казусът нашумя през 2009 година, когато стана ясно, че, без да уведоми държавата, бизнесменът е изкупил акциите на реститути, получили права от съда върху акции в панаира. Вместо да атакува тези сделки, довели до падането на държавния дял под 50%, икономическото министерство реши да води дело за обявяване на нищожността на решенията на Румен Овчаров. След решението на апелативните магистрати битката на държавата пред Върховния касационен съд изглежда много трудна за спечелване.

Основната теза в жалбата на Министерството на икономиката и енергетиката след идването на власт на ГЕРБ бе, че на 18 декември 2006 година министър Румен Овчаров е взел нищожно решение за увеличаване на капитала на тогавашното еднолично акционерно дружество. С това решение капиталът на Международния панаир се вдига от 28.463 млн. лева на 43.086 млн. лева за сметка на "Пълдин", а дружеството се пререгистрира от ЕАД в АД.

В опит да защити тезата си, държавата припомня, че още през 2002 година министерството е сключило споразумения за обезщетяване с трима от собствениците на терени в рамките на панаира. През същата година други двама печелят дела пред Върховния административен съд и така акциите, с които държавата трябва да ги обезщети, са 41 568 . Към този момент обаче акциите на дружеството са вече безналични и обезщетяването няма как да се случи без изрично вписване в Централния депозитар.

До 18 декември 2006 година, когато "Пълдин" на Георги Гергов е влиза в панаира с решение на министъра, нито държавата, нито реститутите търсят своите права. Към този момент панаирът все още се води еднолично акционерно дружество.

Въпреки това държавата претендира пред съда в настоящото дело срещу Гергов, че към 18.12.2006 година "Международният панаир" ЕАД е имал всъщност шестима акционери, макар подобно обстоятелство да не е вписано в депозитара, а министър Румен Овчаров е взел в разрез с правилата с еднолично решение.

Пловдивският окръжен съд приема тезата на държавата за валидна и обявява решението на Димитров за нищожно. Нищожността на първото решение води след себе си обявяването за нищожно и на второто увеличение на капитала до 56.256 млн. лева.

Пловдивският апелативен съд установява, че трима от петимата реститути са вписани като притежатели на акции едва след вкарването на Георги Гергов в панаира – на 30 януари 2007 година, а другите двама ще заведат нови дела по-късно. Въпреки това Окръжният съд е приел, че още преди да бъдат вписани, тези пет физически лица всъщност са легитимни съакционери с държавата в еднолично акционерно дружество.

"Съображенията на Окръжния съд са не само необосновани, защото не са съобразени с безспорно установените по делото факти, но са и правно несъстоятелни. Очевидно е, че преди съответното прехвърляне на акционерно (или дялово) участие няма как бившите собственици на земеделска земя да се легитимират като нови акционери (или съдружници) и да участват в работата на общото събрание", се казва в решението на апелативните магистрати.

В своя акт Апелативният съд определя още решението на първоинстанционните магистрати като "измислена фикция", "странно" и "произволен разказ на ясния законов текст".

Апелативният съд обявява за напълно законно второто увеличение на капитала на панаира през 2007 година, защото са налични абсолютно всички документи за законно проведено Общо събрание на акционерите, удостоверено с подписите на всичките негови членове.

С тези мотиви Апелативният съд обезсилва цялото решение на Пловдивския окръжен съд и прекратява делото в частта му по искането за обявяването за нищожност на второто решение за увеличаване на капитала.

Решението може да бъде обжалвано в срок от 1 месец пред ВКС.

Това е част от битката, която държавата се сети твърде късно да води срещу пълзящата приватизация на Пловдивския панаир, която се извършва от години насам от Георги Гергов. Парадоксът е, че дружеството е в забранителния списък за раздържавяване, което обстоятелство Гергов успя да заобиколи с юридически хватки и с мълчаливото съгласие, а след това и с бездействието на икономическото министерство.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.