Георги Касчиев: Аварията в АЕЦ "Козлодуй" не е безобидна

Късо съединение е причината за инцидента

Георги Касчиев

Техническият проблем, заради който защитата на VI блок на АЕЦ "Козлодуй" изключи мощността за четири часа в сряда, не е безобидн. Това обяви Георги Касчиев, експерт по ядрена енергетика, пред бТВ.

Броят на подобни режими е ограничен за живота на един реактор, всеки такъв режим намалява живота на реактора, посочи той.

Георги Касчиев критикува липсата на информация за инцидента.

"Вчера имаше информация за спирането на блока на страницата на АЕЦ, но нямаше никаква информация на страницата на Министерството на енергетиката и на Агенцията за ядрено регулиране. Това е крайно неправилна политика, най-добре е експертите да излязат и да обяснят", призова Касчиев.

Според него няма опасност за хората след аварийното спиране на АЕЦ "Козлодуй". Подобни инциденти е имало през 2012, 2013, 2015 и 2017 години.

Фактът, че не е имало допълнителни откази говори, че оборудването се поддържа в добър режим и че специалистите са се ориентирали къде е проблемът, каза Касчиев.

Той уточни още, че при подобни инциденти може да се проявяват някои скрити откази. Обърна внимание, че все пак инцидентът не е толкова невинен, заради температурния шок, който се получава.

"В таблетките с ядреното гориво температурата е 1200 градуса и заради температурната промяна може да възникнат пукнатини, а тези таблетки задържат радиоактивните продукти, но в такива условия може да излязат от тях и да се натрупат под обвивките, а от там да излязат в топлоносителя", обясни Касчиев.

Той допълни, че подобен тип инциденти са с ограничен брой за целия живот на реактора.

Мощностите на VI реактор на АЕЦ "Козлодуй" са възстановени на 87%, обяви зам.-директорът на атомната централа Александър Николов.

Той посочи, че късо съединение е причина за инцидента, който е в конвенционалната, а не в ядрената част на централата. Спирането заради проблем на това място се случва за първи път и са възможни различни причини за случилото се, каза още Николов.

За инцидента в сряда първо съобщи Българската независима енергийна борса. В съобщението беше посочено, че спирането на шести блок е станало в 13:50 часа в сряда. Причината е изключване на турбогенератор 10 на ЯЕБ №6 от сработване на електрическа защита на генератора.

Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" беше включен отново в енергийната система на страната в 17:52 часа, съобщиха от централата.

Това е станало след като са били отстранени причините, довели до изключването на блока. Извършени са необходимите проверки, които потвърждават, че всички системи и съоръжения на блока работят нормално.

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" работи с пълно натоварване на мощността.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?