Георги Лозанов: Няма как българска телевизия да излъчва на руски език

Председателят на СЕМ Георги Лозанов

Няма как регистрирана в България телевизия да излъчва едновременно на български и руски език, коментира в понеделник председателят на Съвета за електронни медии Георги Лозанов пред Mediapool. Изказването му бе по повод съобщението, че от 1 март започва излъчването на телевизионния канал HMTV, който ще предлага програмата си на български и руски език.

"Дадена е регистрация за филмов канал, който ще се излъчва изцяло на български език, доколкото филмите са чуждоезични, те трябва да бъдат преведени. Ако тази програма или части от нея се излъчват на територията на България на друг език, освен българския, това ще бъде грубо нарушение на Закона за радиото и телевизията и ще бъдат наложени съответните санкции. Няма вариант да се предлагат различни езикови версии на телевизията", обясни Лозанов.

На 12 февруари сайтът "Крос" и Съюзът на журналистите в България публикуваха информация, че от март започва излъчването на българо-руска телевизия. Изявлението на Лозанов показа, че регистрацията е дадена за излъчване само на български език.

"HMTV ще бъде първият в България денонощен развлекателно-познавателен филмов канал, който се излъчва на български и руски език във формат HD. Той е замислен и се създава от международен българско-руски екип от професионалисти в областта на телевизията", гласеше рекламното съобщение на телевизията, публикувано в "Крос".

Притежател на телевизията е компанията "Хоризонт медия" и централният ѝ офис е във Варна. Дружеството се представлява от Александър Каминин. Новият канал ще върви по кабел и сателит.

"Желанието на HMTV е да се разпространява в цялата страна. Програмата ще е 24-часова и ще е със специализиран профил", се казва в съобщението на Съюза на журналистите.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?