ГЕРБ и ”Атака” ръка за ръка в местната власт

ГЕРБ и ”Атака” ръка за ръка в местната власт

Пловдив ще бъде управляван през следващите четири години от шарено политическо мнозинство, съставено от обявяващите се за десни ГЕРБ и ССД и националистическите формации на ”Атака” и ВМРО. След сключеното споразумение те събраха стабилно мнозинство в общинския съвет от 32 общинари при необходими 26.

Политическото поведение на ГЕРБ и ”Атака” в местната власт е повече от странно предвид множеството нападки, които ключови фигури от двете формации си размениха по време на кампанията. По време на заключителния митинг на партия ”Атака”, Волен Сидеров заяви, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по нищо не се различава от “мафиотите, ограбвали България”.

Столичният кмет и неформален лидер на ГЕРБ Бойко Борисов е доста по-мек към националистическата партия, но всеки път е заявявал, че ГЕРБ няма да работи с нея заради евроатлантическата си ориентация. Коалиция между ГЕРБ и ”Атака” има и в Стара Загора.

По време на първото заседание на общинския съвет за председател на органа бе избран координаторът на ГЕРБ и бивш шеф на Областна дирекция на дирекция на полицията в града Йордан Кюмюрджиев. Това стана при тайно гласуване като 41 общински съветника гласуваха в подкрепа на неговата кандидатура.

Кюмюрджиев бе един от най-близките хора до Бойко Борисов по време на неговия престой в МВР като главен секретар и напусна ведомство няколко месеца след него. Той стана и един от първите координатори на ГЕРБ в страната.

Общинският съвет в Пловдив има 51 съветника, като на първо място по представителство с 13 члена е ГЕРБ, по 10 мандата имат от ВМРО и “Коалиция за България”, а "Атака" има 5 места. С по двама общински съветника са представени ДПС, ЗС "Ал. Стамболийски", СДС, ДСБ, ССД и "Гражданска сила за Нова България". Един съветник има “Движение експерти за региона”.

Споделяне

Още от България