ГЕРБ и БСП във вербална схватка кой е по-нахален, кой по-лъжлив и кой по-губещ

ГЕРБ и БСП във вербална схватка кой е по-нахален, кой по-лъжлив и кой по-губещ

Трети дни продължават вербално-епистоларните пререкания между ГЕРБ и БСП на тема коя партия е по-лъжлива, по-крадлива и коя е по-загубила на изборите (без значение точно за кои избори става дума).

Формален повод за скандала бе оповестената във вторник информация как фирма на шефката на групата на ГЕРБ в Общинския съвет в Перник Румяна Гьорева е сключила с общината договор за наем на половината от детска градина в града. В резултат половината сграда е ремонтирана и ще представлява частно детско заведение, докато другата част е в лошо състояние. Пред бТВ родители заявиха, че се подготвя протест. Общинската съветничка първоначално заяви пред медията, че не вижда конфликт на интереси, но по-късно разпространи писмо до медиите, в което заяви, че се отказва от договора с общината.

В резултат на това от общинските съветници от БСП в Перник поискаха оставките на председателя на групата на ГЕРБ Румяна Гьорева и на кмета Вяра Церовска (ГЕРБ).

"Случилото се там показва още едно от лицата на партия ГЕРБ - ярък цинизъм и конфликт на интереси, който дели децата на държавни и частни. Това е поредният пример на модела ГЕРБ за употреба на властта в лична полза: в Перник той е разделената детска градина, в Добрич той е суджукът, за председателството е НДК", се казва в позиция на общинските съветници от БСП.

Реакцията на социалистите доведе до декларация, разпространена от ГЕРБ, според която ремонтът на детската градина е проведен от екипа на кмета по прозрачна процедура. Благодарение на това пък щели да могат да се обучават повече деца. Ето защо от партията смятат, че скандалът е "измислен" и е типичен пример за наглостта на БСП.

Паралелно с това от ГЕРБ изтъкнаха, че "за" процедурата са гласували и общински съветници от БСП, а трима от колегите им са гласували "въздържал се", а не "против". "Още по-смущаващо е, че скандалът в Перник е заформен от общинска съветничка от БСП, за която в медиите се появиха информации, че получава заплата над 1000 лв., но живее в общинско жилище срещу наем от 30 лв. Значителен показател за морала на БСП", отговориха на удара от ГЕРБ.

И изтъкнаха, че социалистите все още не можели да превъзмогнат загубата на парламентарните избори.

В четвъртък в скандала се включи и Корнелия Нинова, която пък написа статус във Фейсбук. Тя определя като 100% лъжа твърдението на ГЕРБ, че „за“ процедурата са гласували общински съветници от БСП. Гласувалите от БСП са трима, но те не били подкрепили това решение.

"ГЕРБ твърди, че скандалът с детската градина в Перник е измислен и типичен пример за наглостта на БСП. Ако това е вярно, значи Законът за установяване и предотвратяване на конфликт на интереси е измислен, но не е измислен фактът, че общински съветник от ГЕРБ, председател на комисията по образование, внася собствен проект, след предварителна договорка с кмета на ГЕРБ, гласува си го сам, в своя полза, и с подкрепата на общинските съветници от ГЕРБ. Ако да показваш нарушаване на закона и лично облагодетелстване от властта е наглост, то ние ще продължим да бъдем нагли", пише Нинова.

Тя коментира информацията, че общинска съветничка от БСП живее в общинско жилище срещу наем от 30 лв. "Обръщаме внимание, че наемът се определя с наредба от Общинския съвет. Мнозинството в този съвет е на ГЕРБ. Увеличете наемите, господа управляващи. Няма как да вините наемателите, че вие сте определили тази сума", призовава Нинова. И допълва: "Въпреки че нашата общинска съветничка получава това жилище не от социалния фонд, а от служебните за кметове и общински съветници и след тежката загуба на съпруга си, тя е готова да покаже какво е морал и напуска жилището. За разлика от вашия морал, който при подобен случай награди Мария Габриел с пост еврокомисар".

"На парламентарни избори 2017 г. ние сме втора политическа сила, но поне не оправдахме това с твърдението, че сме ги загубили нарочно. Май някой друг изпитва болка от първата загуба, която понесе от БСП и президента Радев", коментира още лидерът на БСП.

Часове по-късно от ГЕРБ отговориха с извънредна пресконференция, не къде да е, а в Бургас. Където пред четири диктофона, седнал зад снимка на Бойко Борисов, депутатът Тома Биков се зае със задачата да обори социалистите.

Наглостта и нахалството явно нямат почивен ден, заяви той. "Това, което се случва през последните два дни, свързано с Корнелия Нинова и БСП, като декларации и пресконференции, минава всякави граници", каза Биков.

И обясни, че социалистите се опитват да превърнат скандала в Перник в национална новина.

"БСП управляваха Перник през няколко мандата и през 2015 година общината фалира. По тази причина детски градини не са правени, нито ремонти. Това, което нарича г-жа Нинова "голям скандал”, е едно нищо”, каза Биков.

Според него жителите на Перник не са ощетени от този казус, защото реално инвеститорът е върнал напълно обновено и модерно крило на детската градина на общината, гарантира Биков.

"По важните въпроси обаче са участието на БСП в тази ситуация. Те не са били в залата на ОбС Перник, когато се е гласувало това публично-частно партньорство. Но това е нещо обичайно за БСП. В парламента помним как предложиха закон за деца с увреждания, бяха довели майките в парламента, а когато трябваше да се гласува бяха 35 човека от 80. Иначе говореха много хубаво, патетично. Същото са направили и в Перник, където само 3-ма човека са били в зала”.

След което той рязко премина към друга тема – сваления имунитет за купуване на гласове на депутата от левицата Манол Генов.

"Когато морализаторстват за "толкова” големи проблеми като едното крило на детската градина в Перник, би трябвало да се скандализират и от ситуации в тяхната партия. В БСП все още съществува един депутат – Манол Генов. Няма да спрем да повтаряме това име, докато БСП не се разграничи от него и не го изключи от групата си. Не вярвам да успеят да го накарат да напусне парламента, така, както ние направихме с наши народни представители, но поне да го изключат”, призова Биков.

Депутатът от ГЕРБ припомни, че Манол Генов е разговарял с осъден затворник, търсил е съдействие за покупка на гласове в ромската махала в Асеновград. "И тези хора да излизат и да казват: Борим се срещу паралелната държава! Това е цинично", коментира още Биков. И заключи, че проблемът с Генов е по-голям от този със суджуците в Добрич.

Споделяне

Още от България