ГЕРБ и РЗС се обвиниха в предизборни връзки със спецслужбите

Изгонването на лидера на РЗС Яне Янев от парламентарното заседание в четвъртък заради критики към президента произведе разправия между него и управляващите от ГЕРБ на тема "ДАНС".

Най-напред вицепремиерът Цветан Цветан одобри решението на председателя на парламента Цецка Цачева да изгони Янев от пленарното заседание заради нападките му към президента Георги Първанов, като заяви в петък, че "понякога депутатът изпада в крайности".

Според него лидерът на РЗС бил изнервен, защото вече не е толкова важен фактор, колкото би искал да бъде, групата му съществувала на ръба от допустимите 10 човека и връзките му с ДАНС били прекъснати.

"Просто предполагам, че това (фактът, че разполага само с 10 души – б.р.) също допринася за неговото (на Яне Янев – б.р.) недобро състояние, което някой път избива в повече крайности, които според мен са недопустими в българския парламент", каза Цветанов пред БНТ сутринта в петък. Според него нервността на Янев можела да се обясни и с факта, че той нямал възможност да ползва изпреварващо информация от ДАНС, която да поднася на обществото.

Лидерът на РЗС реагира и заяви по БНР, че ако нападките в тази посока продължат, то неговата партия щяла да извади публично информация, с която разполагала за предизборните връзки между ГЕРБ и ДАНС. Той заяви, че въпреки заплахите от страна на ГЕРБ, неговата формация нямало да се поддаде и да загуби своята независимост.

Яне Янев винаги е отричал да е протежиран от старото ръководство на ДАНС, но напуснали агенцията служители бързо станаха експерти към неговата партия. За връзките между ГЕРБ и спецагенцията пък се заговори, след като стана известно, че съпругата на Цветан Цветанов работи там, а Бойко Борисов използва икономическия експерт към ДАНС Тошко Тошков в предизборен дебат със Сергей Станишев.

В петък от РЗС излязоха с декларация, в която обявиха, че ще сезират омбудсмана за действията на председателя на парламента Цецка Цачева спрямо Яне Янев. От партията смятат, че Цачева е превишила правата си, като е изгонила депутат, който е давал единствено политически оценка на президента и то от името на парламентарната група.

Депутатите от РЗС ще поискат Гиньо Ганев да се допита до Конституционния съд дали парламентарният правилник може да се тълкува в противоречие с конституционното право за изразяване на мнение.

"За първи път парламентът се използва за публична саморазправа с политически опоненти", каза от трибуната на парламента депутатът от РЗС Димитър Чукарски. Той заяви, че Цачева ще бъде призована да отмени изгонването на Янев или ще настоява тя да бъде отстранена заради обидно отношение към депутат.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?