ГЕРБ "извадило" офисите си от НДК още през 2009 г.

ГЕРБ "извадило" офисите си от НДК още през 2009 г.

Държавната фирма НДК не притежава 16-ия и 17-ия етаж на Административната сграда на двореца, защото още на 28 декември 2009 г. те са извадени от тогавашното ТПО НДК поради отпаднала необходимост. Това стана ясно от позиция на НДК ЕАД по повод данните изнесените от министъра на културата Велислав Минеков, че предприятието е в тежко финансово предприятие и има сигнали, че се готви приватизацията му.

"По отношение на офисните площи, които се ползват от ПП "ГЕРБ" в административната сграда ПРОНО на НДК с решение № 986/28.12.2009 на МС, 16 и 17 етаж на административната сграда на НДК се отнемат поради отпаднала нужда от ТПО "НДК". В резултат на това от 2009 г. НДК няма отношение към тези площи", пише в позицията на дружеството.

От партията на Бойко Борисов коментираха пред Mediapool, че от декември 2009 г. офисите са прехвърлени към областна администрация София-град и през годините партията е плащала наем на нея. Преди тази промяна партията не е ползвала офиси в административната сграда, добавиха оттам.

В последната година партията ползва офисите безвъзмездно, след като на 12 февруари 2020 г. бе взето решение от кабинета "Борисов" ГЕРБ да ползва безплатно централата на партията в центъра на София за срок от 10 години.

Партията получи помещенията безплатно заради приетите през юни миналата година поправки в Закона за политическите партии, даваща това право на парламентарно представените партии, както и получилите над 1% от гласовете на последните избори за депутати. Мотивът за тази промяна бе, че тогава партийната субсидия беше намалена от 11 на 1 лев на глас и формациите няма да могат да плащат наемите на централите и офисите си из страната.

Само няколко месеца по-късно обаче субсидията бе увеличена от 1 на 8 лева, но текстът за безплатните офиси остана.

НДК е в забранителния списък за приватизация

В позицията си от държавното предприятие отговориха и на съмненията на министъра на културата проф. Велислав Минеков, че се готви приватизация на дружеството. Фирмата припомня, че е невъзможно НДК да бъде приватизиран, защото дружеството е в забранителния списък за приватизация.

"Силно сме разтревожени от изказаните съмнения за евентуална приватизация и молим министъра на културата да изнесе всички данни, с които разполага в тази връзка. В допълнение бихме искали да обърнем внимание, че през годините назад части от НДК са продадени на частни фирми, с което е отнета възможността за икономическо оцеляване на дружеството в тежка ситуация като настоящата", се посочва още в позицията.

Загубите намалявали

Загубите на НДК за 10 години - от момента на създаването на дружеството до 1 януари 2021 г., възлизат на 9.466 млн. лв./общо за периода/ загуби от оперативна дейност. За същото време амортизационните загуби са за 77 млн. лв. добавят от дружеството.

"От средата на 2017 г. до този момент всяка година методично е намалявана загубата, увеличавани са приходите, като едновременно с това са оптимизирани разходите за издръжка. За първи път през 2019 г., приходите от основната дейност надвишават тези от допълнителни дейности – отдаване под наем на офисни и търговски площи", посочват от фирмата. Оттам уточняват, че дори и в периода на Covid кризата НДК е успяла да сведе загубите до по-ниски нива от годините на активна дейност и благоприятна пазарна среда. Директните финансови щети за дружеството от Covid кризата за 2020 г. били 6 млн. лв.

От дружеството посочват още, че единствената мениджърска възможност пред фирмата е била да кандидатства за оборотен и инвестиционен кредит в размер на 10 млн. лв.от ББР, с които да стабилизира и съхрани дейността на дружеството и то да бъде предпазено от фалит.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?