ГЕРБ напуска властта с 1 млрд. лв. излишък и 13 млрд. лв. резерв

Кабинетът преизпълни плана за данъците и осигуровките през 2016 г. с милиард

ГЕРБ напуска властта с 1 млрд. лв. излишък и 13 млрд. лв. резерв

Бюджетът ще приключи с излишък от 1 млрд. лв. към края на януари, когато се очаква предаването на властта от ГЕРБ на служебния кабинет на новия президент Румен Радев.

Това стана ясно от изказване на премиера в оставка Бойко Борисов в началото на последното заседание на правителството.

“Бих приел с радост всякакви оценки от нашите опоненти, ако постигнат нашите резултати", коментира премиерът.

“Днес е последното заседание на кабинета, благодаря на всички вас и на медиите, които ни отразяваха повече от две години. Направихме доста, сигурно можеше и повече. Да пожелаем успех на служебното правителство - най-вероятно в петък (27 януари) ще стане смяната“, каза преди заседанието на кабинета Борисов.

На заседанието си кабинетът разгледа доклад за касовото изпълнение на държавния бюджет и на основните показатели на консолидираната фискална програма за 2016 г.

За първи път от 2008 г. насам хазната приключи 2016 г. с излишък, който е в размер на 1.47 млрд. лв. или 1.6% от БВП.

Положителният резултат обаче изцяло се дължи на неусвоени европейски средства, които са на плюс 2.2 млрд. лв., докато националният бюджет е завършил на дефицит от 743 млн. лв.

Според кабинета състоянието на бюджета се е подобрило в резултат на по-високите приходи и неусвояване на част от разходите.

Приходите в хазната през 2016 г. са почти 34 млрд. лв., което е 102.8% от плана. Това е ръст от 1.8 млрд. лв. в сравнение с 2015 г. Специално данъчните и неданъчните приходи нарастват значително - с близо 2.5 млрд. лв., но общата сума е по-малка заради понижението на възстановените средства от Европейската комисия.

Специално данъчните приходи и осигуровките възлизат на 26.9 млрд. лв., което е с 2 млрд. лв. повече в сравнение с 2015 г. и представлява 103.5% от плана за 2016 г. Тоест преизпълнението на годишния план е с около 1 млрд. лв., сочат сметките.

От ДДС са събрани с 813 млн. лв. повече в сравнение с 2015 г., увеличението при преките данъци е с 446 млн. лв., а при акцизите нарастването спрямо 2015 г. е с 280 млн. лв. Приходите от здравни и социални вноски са повишени с 370 млн. лв.

Фискът не е направил близо 7% от заложените си разходи, като е приключил годината на 93.3% изпълнение на плана. Общо направените харчове са близо 32.5 млрд. лв., което е с 2 млрд. лв. по-малко от 2015 г.

"По-ниското усвояване на разходите през 2016 г. е свързано преди всичко със забавяне при капиталовите разходи (основно по сметките за средства от ЕС). Съпоставено с параметрите при договарянето и разплащането на проектите към същия етап на изпълнение на оперативните програми за предходния програмен период (2007-2013 г.), текущите параметри по договарянето и усвояването на средствата от ЕС за новия програмен период са значително по-добри", посочват от правителството.

Фискалният резерв в края на 2016 г. е бил в размер на 12.9 млрд. лв., от които 11.1 млрд. лв. са налични, а 1.8 млрд. лв. са вземания от фондовете на ЕС.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?