ГЕРБ настоява за постоянна изборна администрация

ГЕРБ настоява за постоянна изборна администрация

Управляващите от ГЕРБ смятат да създадат институцията на постоянната изборна администрация, която да контролира всичко около вотовете. Това стана ясно във вторник по време на заседанието на временната парламентарна комисия за изработване на избирателен кодекс.

На поредната дискусия, без обаче да има конкретни текстове на кодекса, председателят на комисията Искра Фидосова (ГЕРБ) каза, че мнозинството иска действащата и сега Централна избирателна комисия (ЦИК) да се създаде административен орган от петима души с мандат от пет години, който да контролира всичко около отделните видове избори.

Пред репортери тя разясни идеята с аргумента, че подобен орган ще чисти въпросите около регистрациите на партии и коалиции, което ще е една от отговорностите му.

Условието е една година преди съответния вот дадена партия или коалиция да бъде регистрирана, като така се избегне раждането на партии фантоми и се предотврати корпоративният вот.

Идеята още е петимата от административния орган да не са назначени на партиен или квотен принцип, а да са експерти.

Според юристи обаче предложението партии и коалиции да се регистрират една година по-рано от датата на провеждането на избори, особено що се отнася до коалиции, е удар по раздробената десница и по малките партии, които търсят форми на предизборно сътрудничество до последно. Това е в интерес на големи политически формации като БСП и ГЕРБ в момента.

Депутатът от левицата Мая Манолова заяви, че нейните колеги са твърдо против постоянен орган към ЦИК. Каква е целта му, при условие, че управляващите искат да свиват администрацията, и че за изчистване на избирателните списъци, както и за регистрацията на партиите и коалициите си има съответни органи, сред които са съдът и ЦИК, попита тя.

На заседанието избухна караница и за гласуването зад граница и как то да се провежда, защото ГЕРБ настоява то да се извършва само в дипломатическите и консулските мисии на България. Поканената в качеството ѝ на експерт Сабрие Сапунджиева, която е член на ЦИК от квотата на ДПС, заяви, че се посяга на правото на българските граждани да гласуват. От ГЕРБ обаче скочиха срещу нея с обвинението, че тя недопустимо политизира от името на определена партия, след като е на обсъждането като експерт.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?