ГЕРБ: Няма замразяване на процедурата ни за членство в ЕНП

Няма замразяване на процедурата за членство на ГЕРБ в Европейската народна партия (ЕНП), заяви пред Mediapool в петък Радослав Точев, международен секретар в партията на Бойко Борисов. По думите му комисия към Изпълнителното бюро на ЕНП е разгледала в четвъртък документите на българската политическата формация и на практика е стратирала процедурата по приемане.

Той обаче потвърди информацията, че месец след местните избори, група политически наблюдатели на ЕНП ще извършат проверка на политическото поведение на ГЕРБ и ще се срещнат с нейното ръководство. ”Приемането в ЕНП трае няколко месеца и не може да се очаква веднага след подаването на документите в централата. Колкото до проверката, само преди месец Земеделската народна партия бяха подложени на подобна приятелска форма на контрол”, заяви Точев.

ГЕРБ подаде официално молбата си членство веднага след приключването на изборите за Европейски парламент. Петимата евродепутатите, които бяха излъчени с листите на партията се присъединиха към група на ЕНП - ЕД.

В четвъртък представители на други български десни партии в централата на ЕНП в Брюксел заявиха пред Mediapool, че европейската дясна формация е спряла предвижването на молбата на ГЕРБ за членство до провеждането на местния вот.

Това бе индиректно потвърдено и от лидера на СДС Пламен Юруков. ”И досега съм казвал, че ГЕРБ трудно може да бъде приета за дясна партия. На този етап те трудно могат да бъдат определени като официален кандидат за членство. Просто молбата им е заведена”, заяви той. Преди две седмици той влезе в остър конфликт с структурите на новата партия като обясни, че тя всъщност е лява формация заради голямото наличие на бивши полицаи в нейните редици.

Той обясни, че СДС няма намерение да разпространява негативни отзиви за партията на Борисов, но добави, че ЕНП има достатъчно информация кой какъв е в България.

Процедурата по приемане на националните партии в ЕНП продължава около година след подаването на документите. За кандидатките се изискват и препоръки на партиите членки от същата страна.

Въпреки наличието на правила и изисквания във връзка с приемането на нови членове, формациите на европейските социалисти, на либералите, както и ЕНП, се придържат към политика за приемане на национални партии, които са във възход или на най-добре на власт, което им гарантира по-голямо влияние.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?