ГЕРБ обеща антикорупционен закон през септември

Исканият от президента и лидера на БСП единен орган ще е наследник на комисията за отнемане на незаконно имущество

ГЕРБ обеща антикорупционен закон през септември

До септември да има подготвен антикорупционен закон и на негова база да се създаде единен орган за борба с корупцията в държавата, обеща управляващата партия ГЕРБ в неделя, след като в два поредни дни президентът Румен Радев и лидерът на БСП Корнелия Нинова призоваха за сформирането на такова звено. И двамата не навлязоха в конкретика, но дадоха да се разбере, че не желаят независимо прокуратура по модела на румънската.

В събота Радев призова отново за сформиране на единен антикорупционен закон, а в неделя Нинова подкрепи това искане и коментира, че политическите партии, включително и БСП, не са "достатъчно активни по темата за съдебната реформа”.

"Политическата класа няма воля да се пребори с корупцията”, каза Нинова пред Нова телевизия в неделя. "Трябва да намерим 15 души в държавата, които да бъдат абсолютно независими и добре платени. А самият закон лесно се пише”, заяви Нинова по повод идеята на президента за антикорупционен орган, който да има изрични правомощия за борба с корупцията по високите етажи на властта и който бе лансиран от него още по време на предизборната му кампания

"Имаме желание и воля всички, които са пристъпили закона, да си получат наказанията. Искаме това да стане с налагането на бързите и справедливи производства. Съдии трябва да се водят само от закона, а не да взимат решения по политически, икономически или други причини”, посочи Нинова.

ГЕРБ благодари на БСП, че припознава идеите им

Явно жегнати от думите ѝ, от ГЕРБ свикаха извънредна пресконференция, на която Цветанов "благодари" на БСП и Нинова, че за пореден път припознават елементи от управленската програма на ГЕРБ и посочи, че именно социалистите са били в основата на това да не се приеме антикорупционният закон през декември 2016 г.

ГЕРБ ще използва всички парламентарни методи, за да може прозрачността, ефективността в борбата срещу корупцията на най-високи нива в държавата да бъдат част от политиките, които ще прави парламентът, декларира Цветанов.

От думите на председателя на правната парламентарна комисия Данаил Кирилов стана ясно, че ГЕРБ смята да внесе отчасти видоизменен проект на Меглена Кунева за борба с корупцията, които не бе приет миналия мандат на Народното събрани.

Новият единен антикорупционен орган трябва да се базира върху основата на комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество, обясни Кирилов на пресконференцията.

"Не успяхме да разгледаме Антикорупционния закон в рамките на 43-ото Народно събрание. Продължихме обаче работата в предизборната кампания и това стана един от основните ни акценти в управленската ни програма, като сме представили идеята ни за формиране на антикорупционния орган на база на комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество, към която да се включат компетенциите и правомощията на Комисията за предотвратяване на конфликт на интереси, БОРКОР, и отделите на Сметната палата за проверка на декларациите“, обясни Кирилов.

По думите му към бъдещия единен антикорупционен орган би следвало да се включат всички аналитични звена, които досега работят с борбата с корупцията, включително специалисти на ДАНС. "Нашите представи са изцяло базирани на това да се запази съществуващият потенциал“, заяви депутатът от ГЕРБ.

Той допълни, че Министерство на правосъдието са поели ангажимент за законопроекта да бъде готов в началото на септември, за да бъде одобрен от кабинета и от правителството и до края на 2017 г. законът да е факт.

Не споделяме твърденията за липса на политическа воля за борба с корупцията по високите етажи на властта, каквито се афишираха в последните дни от президента и от председателя на БСП, заяви още Кирилов.

Тежкият грях на премиера в политиката

От ГЕРБ реагираха и на обвиненията на лидера на БСП срещу премиера Бойко Борисов, че обещава и след това не изпълнява обещанията си, а "това е тежък грях в политиката”. Според нея министър-председателят "не уважава институциите и държавността, което е катастрофално за един премиер”. "Той не споделя пред парламента плановете си и ангажиментите, които поема. А България все пак е парламентарна република”, възмути се лидерът на БСП.

Цветанов обаче контрира, че "премиерът направи абсолютно всичко възможно да може да търсим единение по национални приоритети, както свързани теми с председателството на ЕС и с това вицепремиерът в служебния кабинет Деница Златева да остане в сегашния кабинет, и така също председателят на българския парламент да бъде г-жа Корнелия Нинова като председател на ПГ на БСП". "Тези безпочвени обвинения спрямо парламентарното ръководство, че дневният ред на парламента не дава възможност за придвижване на техните законопроекти, във времето това избледнява като съществена и състоятелна теза“, заяви още Цветанов.

Пред Нова телевизия Нинова дискутира и предложението на левицата за внедряване на мажоритарния вот в избирателната ни система, според което половината депутати ще се избират мажоритарно, а останалите – пропорционално. "Според нашия план човек може да гласува и само мажоритарно, ако реши. Предлагаме обаче смесена избирателна система, защото на референдума не всички се обявиха "за” изцяло мажоритарния вот”, обясни тя.

"Неистински подход" със смесената избирателна система

Според Цветанов обаче предложението на БСП за смесена избирателна система е "неистински подход". "Нека припомня, че май месец 2016 г. ние имахме желанието да сложим темата за смесена избирателна система – мажоритарна и пропорционална. Не получихме никаква подкрепа, затова не внесохме подобна законодателна инициатива. БСП бяха категорично против. Сега в момента те казват, че това им е политиката, която искат да реализират. Защо сега, а не преди година? Защо не се съобразихме с 2.5 млн. български граждани и отново искаме да отклоним вниманието от актуалните теми, които задават българските граждани", попита Цветанов.

От думите на лидера на социалистите стана ясно още, че БСП подкрепяла и идеята за намаляване на партийните субсидии. Но не на 1 лев за всеки получен глас, както бе записано във въпросите на референдума, а на 5-6 лева от сегашните 11.

Тя доразви и тезата си относно стопанисването на паметника на Бузлуджа. В събота Нинова каза, че партията ще иска от правителството да получи право за 10-годишно ползване на обекта, след като левицата в продължение на години не направи нищо да си получи безвъзмездно предоставения ѝ паметник, а скорошна законова поправка отмени възможността юридически лица, неправителствени организации и политически партии да получават без пари държавни имоти.

Нинова обясни, че като се договори с регионалното министерство за ползването на паметника, БСП иска смята първоначално да го консервира "и да спрем разрухата". "След това ще съберем екип от архитекти, които да го реставрират. Ще открием и дарителска кампания за събиране на средства за реставрацията”, каза още Нинова.

Тя потвърди, че до края на годината левицата ще има и собствена телевизия. "Това е единственото обещание, което съм дала и все още не съм изпълнила”, смята лидерът на БСП.

Споделяне

Още по темата

Още от България