ГЕРБ обмисля двойно по-скъп паркинг в центъра на София

ГЕРБ обмисля двойно по-скъп паркинг в центъра на София

Обсъжданата цена за платено паркиране в центъра на столицата е между 2.00 лв. и 2.50 лв. на час, обяви в сряда пред репортери общинският съветник от ГЕРБ Елен Герджиков след заседание на комисията по транспортна инфраструктура в СОС. Сега шофьорите плащат за час паркинг 1 лев.

Герджиков, който е и член на работната група по създаването на концепция за паркирането в София, уточни, че вариантът е първоначален и може да претърпи корекции до края на работата на групата.

Зоната за краткотрайно платено паркиране в столицата ще бъде разделена на две части - "синя" и "зелена". В първата ще влезе центърът, а във втората - останалите части от сегашната "синя зона".

По време на дискусията в комисията по повод включването на близо 2200 места за паркиране в режим "синя зона" общинският съветник от ГЕРБ Елен Герджиков посочи, че с приемането на доклада ще се наложи включваните сега в "синя зона" допълнително 56 улици да се пребоядисат след това, тъй като ще попаднат в "зелената зона".

От Центъра за градска мобилност коментираха, че решението за прибавянето на тези улици в "синя зона" няма да попречи на влизането им в един от двата режима за платено паркиране.

Вкарването на тези улици в "синя зона" е продиктувано от многобройните молби на живеещите там граждани да се решат проблемите с паркирането им.

На заседанието на работната група не е било обсъждано създаването на зони за краткотрайно платено паркиране около магазини, молове или общински сгради във всички райони на столицата.

Споделяне
Още от България

Защо главният прокурор пита КС за имунитета на президента?