ГЕРБ обмисля двойно по-скъп паркинг в центъра на София

ГЕРБ обмисля двойно по-скъп паркинг в центъра на София

Обсъжданата цена за платено паркиране в центъра на столицата е между 2.00 лв. и 2.50 лв. на час, обяви в сряда пред репортери общинският съветник от ГЕРБ Елен Герджиков след заседание на комисията по транспортна инфраструктура в СОС. Сега шофьорите плащат за час паркинг 1 лев.

Герджиков, който е и член на работната група по създаването на концепция за паркирането в София, уточни, че вариантът е първоначален и може да претърпи корекции до края на работата на групата.

Зоната за краткотрайно платено паркиране в столицата ще бъде разделена на две части - "синя" и "зелена". В първата ще влезе центърът, а във втората - останалите части от сегашната "синя зона".

По време на дискусията в комисията по повод включването на близо 2200 места за паркиране в режим "синя зона" общинският съветник от ГЕРБ Елен Герджиков посочи, че с приемането на доклада ще се наложи включваните сега в "синя зона" допълнително 56 улици да се пребоядисат след това, тъй като ще попаднат в "зелената зона".

От Центъра за градска мобилност коментираха, че решението за прибавянето на тези улици в "синя зона" няма да попречи на влизането им в един от двата режима за платено паркиране.

Вкарването на тези улици в "синя зона" е продиктувано от многобройните молби на живеещите там граждани да се решат проблемите с паркирането им.

На заседанието на работната група не е било обсъждано създаването на зони за краткотрайно платено паркиране около магазини, молове или общински сгради във всички райони на столицата.

Споделяне

Още от България