ГЕРБ осъди с декларация насилието в Украйна

Депутатите от ГЕРБ излязоха в сряда с декларация срещу насилието в Украйна след като във вторник следобед и през нощта срещу сряда украинските спеццчасти атакуваха протестиращите в центъра на столицата Киев.

"Ние, депутатите от ГЕРБ, сме дълбоко загрижени за ескалацията на насилието в Киев. Използването на насилие и от двете страни на конфликта е неприемливо. Вярваме, че усилията в посока вече взетите мерки като амнистията на задържаните протестиращи и напускането на окупираните правителствени сгради ще продължат", се казва в декларация на парламентарната група, представена пред журналисти в парламента.

"Свидетели сме на недопустима ескалация на насилието. Над 20 убити и стотици ранени са резултатите от насилието, което службите на реда осъществиха над справедливо протестиращите в Киев през изминалата нощ", гласи текстът.

Депутатите от ГЕРБ призовават всички страни на конфликта да се въздържат от действия, които ще доведат до нова ескалация на напрежението и кръвопролития. "Убедени сме, че само активният и конструктивен диалог може да доведе до най-доброто решение на Украйна", посочват те.

Този развой не е неочакван, защото политическата криза вече няколко месеца не може да бъде овладяна и взаимно приемлив изход към успокояване и нормализиране не може да бъде намерен, пише още в декларацията. "Проблемите в Украйна имат заложени и натрупани в историята назад причини. Те предизвикаха и отмяната на европейската ѝ алтернатива на развитие. Затова събитията от последните месеци и ескалирането им в последните дни са трагично доказателство, че когато властта отказва да чуе гласа на народа, последиците могат да бъдат трагични", се посочва в декларацията.

Споделяне

Още по темата

Още от България