ГЕРБ пасува за забраната на игралните зали

Комисията по хазарта става агенция под шапката на правителството

ГЕРБ пасува за забраната на игралните зали

ГЕРБ все още няма политическа позиция дали ще подкрепи идеята на лидера на НФСБ Валери Симеонов за закриване на игралните зали и казината извън курорти, 5-звездни хотели и гранични зони.

"Внесохме законопроект, който е втората крачка срещу пандемията хазартна зависимост", посочи в петък Симеонов.

Експерти отдавна настояват за ограничаване на пазара на хазартни игри у нас, тъй като страната е препълнена с квартални игрални зали, причиняващи тежка хазартна зависимост.

На този етап обаче не е ясно дали лидерът на НФСБ ще получи подкрепа от ГЕРБ, тъй като в партията на Борисов не са очаровани да подхващат поредната битка със сериозните бизнес интереси в сектора. Едни от известните собственици на игрални зали, които евентуално биха били засегнати, са например шефовете на "Ефбет" братя Найденови. Те "изнесоха на гърба си" битката срещу хазартния бос Васил Божков и в момента са защитени свидетели на прокуратурата по производствата срещу избягалия в Дубай обвиняем.

Фактът, че партията на Борисов не е особено склонна да подкрепи Симеонов личи и от факта, че в петък депутати от ГЕРБ внесоха паралелен законопроект за хазарта, в който и дума не се споменава за закриване на зали и казина.

В същото време проектът на управляващите предвижда трансформация на Държавната комисия по хазарта в агенция, директно подчинена на Министерски съвет и с еднолично управление. Така, отговорността по назначаването на ръководителя на агенцията се прехвърля от финансовия министър на цялото правителство, начело с премиера.

Досега комисията по хазарта се назначаваше от министъра на финансите, като по закон членовете ѝ трябваше да бъдат излъчени от НАП, ДАНС и министерствата на икономиката и правосъдието. Владислав Горанов обаче не пое отговорност за огромния скандал с несъбраните в продължение на 5 години близо 700 млн. лв. такси за хазарт от фирмите на Васил Божков с аргумента, че той няма правомощия да се меси в работата на ведомството, а единствено назначава ръководството. Обвиняемият хазартен бос обаче разпространи свой чат с Vladi Goranov, според който финансовият министър е давал директни указания на бившата шефка на ДКХ Мария Филипова във връзка с бизнеса на Божков.

И занапред финансовият министър по закон няма да има почти никакви директни правомощия да се меси в надзора на хазарта, а цялата отговорност юридически ще се стовари върху шефа на бъдещата агенция, който трябва да бъде назначен до 10 дни след влизането в сила на закона. В същото време двама от последните трима ръководители на ДКХ бяха задържани и разпитвани от прокуратурата във връзка с производствата срещу Васил Божков.

В проекта на ГЕРБ не се пипа текстът, регламентиращ хазартните такси, който е в сърцето на раздора между Божков и управляващите. Представителите на ГЕРБ, както и Агенцията за държавна финансова инспекция твърдят, че лотариите на Божков не са плащали пълния размер на таксата в нарушение на закона и че схемата за избягването на таксите е измислена от юристите на бизнесмена. Той пък твърди, че тя е договорена с управляващите, които му я предложили срещу 20% такса "спокойствие".

Новост в законопроекта са и няколко текста, свързани със защитата на хазартно зависимите. Предвижда се те по свое желание да могат да се самоизключват от игрите, като подадат заявление но Държавната агенция по хазарта. Тя ще изготвя регистър, а хазартните оператори ще са длъжни да не допускат до участие вписаните в него лица.

Споделяне

Още по темата

Още от България