ГЕРБ печели 17 столични района, десните са - 5, БСП остана с 2

ГЕРБ спечели изборите в 17 от общо 24-те района на София, съобщиха от Общинската избирателна комисия в нощта след балотажа. Пет районни кмета успяха да излъчат от дясната коалиция между СДС и ДСБ “Алианс за София”, а БСП остана с едва двама.

Преди седмица единствено кандидатът от партията на Бойко Борисов Йордан Томов успя директно да спечели вота в район “Искър”. На балотаж срещу 23-ма представители на ГЕРБ се изправиха 11 кандидата на “Алианс за София”, 10 от БСП, един от ДПС и един независим.

Районите с кметове на Борисов ще бъдат "Банкя" - Рангел Марков, "Връбница" -Младен Младенов, "Възраждане" - Ева Сеизова. В “Илинден” кмет ще е Румяна Дойчинова, в "Красна поляна" спечели Иван Чакъров, "Красно село" ще управлява Пламен Църноречки, в “Люлин” спечели Венетка Серафимова, в "Младост" е Петко Дюлгеров, в "Надежда" победи Димитър Димов, в "Овча купел" ще кметува Пламен Йорданов, "Панчарево" - Станимир Пеев, ”Сердика” Тодор Кръстев.

Особено оспорвани бяха изборите в район "Подуяне", където Ева Митова (ГЕРБ) победи Нешка Робева (БСП) с разлика от около 300 гласа. Подобни разлики има в район "Слатина", където Антоанета Апостолова от ГЕРБ надделя над кандидата на ”Алианс за София” Агоп Овагимян, и в район “Студентски, където спечели Димитър Дилчев.

Инфарктна за кандидатите бе надпреварата в район “Триадица”, където кандидатът на ГЕРБ Евтим Евтимов спечели срещу Людмил Андреев (Алианс за София) с 50.41 срещу 49.59 процента.

Заради малките разлики в гласовете лидерът на СДС Пламен Юруков заяви, че ще бъде поискано повторно броене.

Дясната коалиция в София печели район "Витоша" с кандидата си Любен Петров, район "Кремиковци" с Ивайло Панев, "Лозенец" с Прошко Прошков, "Оборище" с Пенка Арменкова и "Средец" с Маргарита Ангелова.

Двамата районни кметове на БСП са в "Изгрев" (Панайот Бончев) и в район "Нови Искър" (Валентин Котов).

В Пловдив победата на ГЕРБ е още по-внушителна. Под тепетата партията на Бойко Борисов в коалиция с ВМРО печели всичките балотажи на вота за районни кметове в Пловдив. С кмет, издигнат от същата коалиция и с най-много общински съветници ГЕРБ и ВМРО ще доминират политически във втория по големина град в страната.

Така в Пловдив Райна Петрова става кмет на район "Централен", в "Източен" печели Иван Тотев, в “Западен” кмет ще е Здравко Димитров, в район "Северен" е избрана Ина Филипова, а в район "Южен" е Александър Колев.

За кмет на район "Тракия" преди седмица бе избран Гиньо Матев, който беше излъчен от същата коалиция.

Във Варна кандидатите на БСП спечелиха балотажа в три от районите от общо петте района на града. След преброени над 50 процента от бюлетините данните сочат, че кметове на левицата ще има в квартал "Аспарухово", където спечели Богдан Караденчев, в район "Младост" - Йорданка Юнакова, а в "Приморски" победи Пламен Градинаров.

В район "Одесос" избирателите са подкрепили кандидата на дясната коалиция Таня Василева. В район "Владислав Варненчик" печели кандидатът на коалицията "Нашият град" и ПД "Социалдемократи" Добромир Джиков.

От ГЕРБ реагираха на изборните резултати с оплакването, че ще внесат жалба в съда с искане изборите във Варна да бъдат касирани заради множеството нарушения.

Споделяне

Още от България