ГЕРБ предизборно отлага техническите паспорти на сградите

Пандемията не била точното време за ангажирането на хората с още една грижа

Николай Нанков

ГЕРБ предизборно обеща поредно отлагане на изискването за технически паспорти на сградите, стана ясно в понеделник.

Срокът, в който собствениците на жилища трябва да извадят документа, ще бъде удължен с поне две години, предлага ГЕРБ в управленската си програма. Друго обещание е държавата да подпомогне финансово процеса на паспортизация. Паспортът се издава след обследване на сградата, описва конструкцията, изолацията, ВиК, електро- и отоплителните инсталации и т. н., като дава предписания, ако са открити дефекти и се налагат ремонти и подобрения. Според действащата сега наредба крайният срок за изпълнение на изискването е 31 декември 2022 г.

"Пандемия не е точното време, в което да добавяме още една грижа към всекидневието на българите", написа в профила си във Фейсбук зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството и кандидат за депутат от ГЕРБ Николай Нанков.

Държавата ще подпомага изваждането на технически паспорти с бюджетни средства, като за целта ще се създаде специален фонд. Сроковете за изваждането на документите ще се удължават на етапи, в зависимост от големината и спецификата на сградите, както и нивото им на безопасност.

Изискването за технически паспорти на сградите е от 2006 г., а сроковете досега са удължавани 4 пъти. "Това са значими документи, които отразяват техническото състояние на конструкцията, инсталациите и пр. Качествено подготвените технически паспорти ще осигурят професионална експертна информация, която да подпомогне гражданите при планиране на управлението и поддържането на техните жилищни сгради. Затова не трябва да се изработват под натиска на изтичащия срок", посочва зам.-министър Нанков.

В последните седмици техническите паспорти предизвикаха сериозна дискусия, след като стана ясно, че цената им се повишава, а фирмите, които извършват услугата, нямат достатъчен капацитет да поемат такъв обем поръчки.

Документите са задължителни за сгради, строени преди 2007 г., а цената зависи от големината на жилището, като варира в доста широки граници – от няколкостотин лева за апартаменти до цели 10 000 лева за по-големи къщи.

Действащото законодателство предвижда сериозни глоби, ако собствениците не успеят да изкарат техническия паспорт навреме. Според правилата общината трябва да го плати, а после да си търси парите от собствениците на имотите, дори с помощта на частен съдебен изпълнител.

Междувременно омбудсманът Диана Ковачева изпрати становище до регионалния министър Петя Аврамова, в което настоя да се извърши цялостен анализ на проблема с техническите паспорти, който се отлага за пореден път. Според Ковачева издаването на паспортите трябва да е съобразено с доходите на гражданите.

"Изпращам ви настоящия анализ, за да ви информирам за оплакванията в жалбите на гражданите, с които съм сезирана, но също така и за да бъде съобразен при обсъждането и преосмислянето на концепцията. Прилаганото досега четири пъти продължаване на срока е показателно за системен проблем, който налага да бъде отново дефинирана ясна цел и потърсено друго, работещо решение за нейното осъществяване. Намирам, че децентрализацията на процеса и възлагане на разходите изцяло на гражданите е практически нереалистичен подход. Преуреждането на материята трябва задължително да включи участието на публичните институции, както и финансиране от държавния бюджет или чрез други финансови механизми", смята Диана Ковачева.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес