ГЕРБ предлага по-високи заплати в психиатриите и здравните инспекции

Даниела Дариткова

Да се увеличат заплатите на работещите в Регионалните здравни инспекции (РЗИ), кръвните центрове, психиатриите и домовете за деца без родители, предлага председателят на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова (ГЕРБ) с поправки в Закона за държавния бюджет между първото и второто четене.

Предложението ѝ е да се пренасочат 8.1 млн. лв. от парите за капиталови разходи и покупки на материални активи на здравното министерство и да се дадат за заплати.

Дариткова мотивира искането си с това, че заплатите в тези здравни институции ще се доближат до минималната работна заплата след нейното увеличение от 460 на 510 лева. По този начин ще се изравни заплащането на висококвалифицирани медицински специалисти и немедицински експерти с аналитични и контролни функции с това на длъжностите с неквалифициран труд, което е несправедливо.

В момента заплатите в психиатричните болници са 886 лв., в центровете по трансфузионна хематология – 855 лв., в РЗИ – 632 лв., в домовете за медико-социални грижи – 718 лв.

Подобно предложение за ръст на заплатите в тези структури имат и депутати на БСП, но те са за цялостно увеличение на бюджета на Министерството на здравеопазването от 495 млн. лв. на 528 млн. лв., като се дадат 17 млн. повече за заплати, 12 млн. повече за капиталови разходи, 9 млн. за покупки на апаратура и 7 млн. лв. за профилактика и промоция на здравето.  

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?