ГЕРБ: Президентът се превръща в рекетьор

ГЕРБ: Президентът се превръща в рекетьор

ГЕРБ обвиниха президента, че извивал ръцете на парламентарните партии с настояването си да се гласува актуализация на бюджета преди да бъде връчен вторият мандат за съставяне на правителство. Мотивацията на Румен Радев да не бърза с връчването на втория мандат е тази, че след като този мандат се провали, след това има къс срок за третия мандат и ако той също е неуспешен, парламентът трябва да бъде разпуснат и да бъдат насрочени нови избори.

БСП и "Изправи се БГ! Ние идваме" определиха актуализацията на бюджета като належаща, а ДПС подчертаваха, че в правомощията на държавния глава е да решава кога да връчи втория мандат.

Ивайло Вълчев от ИТН коментира, че за предложената от служебното правителство актуализация на бюджета ще се допитат до икономистите си. "Това, което икономистите ни смятат и са на мнение, че трябва да получим отговор на доста въпроси преди да се пристъпи към актуализация на бюджета", каза той.

"Демократична България" обявиха, че ще вземат решението по темата следващата седмица, а за евентуално изпълнение на третия мандат е "важно да има диалог между формациите извън ДПС и ГЕРБ". След последната разломна седмица обаче диалогът изглежда почти невъзможен, още повече, че ИТН отказва да подкрепи третия мандат, а без нея няма как да се стигне до редовно правителство, освен ако не е подкрепено от ГЕРБ и ДПС.

"Президентът се опитва да извива ръцете на парламентарно представените групи с актуализацията на бюджета и чак тогава да връчва мандата. Той се превръща в рекетьор", коментира в петък председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

Според нея нито една партия няма да подписва празен чек срещу неясни условия.

Тя не пропусна повода отново да нападне служебното правителство: "Президентът не може да избяга от своята отговорност. Това служебно правителство се роди под неговия юмрук. Цялата изпълнителна власт е в ръцете на държавния глава, а служебното правителство не се справя с нищо".

По думите ѝ след излизането си от властта ГЕРБ е оставила "подредена финансово и икономическа стабилна държава".

За да бъде актуализира бюджета, е нужно законопроектът да бъде одобрен от ресорната парламентарна комисия. В Народното събрание обаче все още няма комисии. На въпрос защо това е така, Атанасова отговори, че "атмосферата в парламента е ужасна".

"Водим няколко дни разговори за състава на комисиите, за ръководствата, но до момента нито една парламентарна група не е предложила балансирано решение. Убедена съм, че в сряда медиите и обществото ще бъдат свидетели на поредния драматичен ден за българския парламентаризъм", каза тя.

"Най-важното е да има актуализация на бюджета и да се стигне до редовен кабинет, за да има стабилност в държавата", коментира Борислав Гуцанов от БСП.

Запитан за мнението на Румен Радев, че не е редно служебното правителство да остава като редовно, Гуцанов каза: "Не искам да коментирам думите на президента. Ние имаме пределно ясно решение на Националния съвет – да бъде предложен служебният кабинет. Ако мандатът бъде даден на БСП, ще бъдат проведени разговори с министрите, с министър-председателя и тогава ще се стигне до пленарна зала".

По думите му действията на БСП "са към стабилизиране на ситуацията и към редовно правителство, което може да изведе страната от тази тежка ситуация".

От "Демократична България" посочиха, че парламентарната им група ще вземе решение по темата с актуализацията следващата седмица.

Съпредседателят на обединението Христо Иванов обърна по-голямо внимание на призива на Радев за "отговорност от всички парламентарно представени партии" на фона изгледите за нови парламентарни избори.

"За нас е важно да има диалог между формациите извън ДПС и ГЕРБ. Да опитаме да разрешим, да намерим една цялостна формула. Когато намерим цялостна формула, съм сигурен, че можем да решим затрудненията, свързани с мандата. Ако имаме цялостна формула по въпроса колко да е времето на такова правителство, какъв да е неговият състав, как да си гарантираме неговите действия, съм сигурен, че в този контекст кой технически да получи мандата, може да остане въпрос на техника, а не да бъде символичен", каза Христо Иванов, въпреки че от "Има такъв народ" многократно подчертаха, че няма да подкрепят третия мандат, а без тях кабинетът няма да събере нужната подкрепа

"Явно г-н президентът тепърва има намерение да провежда консултации, да чуе какво мислим ние за забавянето на процедурата", каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

"Актуализацията по принцип представлява бъдещи политики, които да се реализират. Зад тях трябва да застане ясно парламентарно мнозинство. Ние от ДПС от доста време призоваваме за нормалност в политиката", каза още той.

По думите на Карадайъ "анти-ДПС риториката не може да се прикрива политическата немощ" и с нея не се решават здравната, социалната, икономическата, най-вече политическата криза.

Мая Манолова от "Изправи се БГ! Ние идваме" призова НС възможно най-бързо започне работа по с актуализацията.

На въпрос колко е разумният срок, в който може да се бави втория мандат, Мая Манолова уточни, че всичко зависи от темповете, с които върви актуализацията. Според нея обаче е възможно това да стане в рамките на 2-3 седмици.

"Решението е на президента, но при ясната заявка "направете актуализация", е ясно, че в крайна сметка парламентът ще диктува темпото", посочи тя.

Манолова каза още, че актуализацията е изключително важна, защото без нея "ще има проблем с пенсиите на възрастните хора, социалните плащания, проблем с парите за медиците на първа линия"..

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?