"Не всичко е кебапчета"

ГЕРБ с "родолюбива" акция срещу италиански инвеститори на летище "Божурище"

Депутати ще спират с жива верига строежите

Проектът за музей на авиацията, сн. БГНЕС

ГЕРБ вкара в политическата война нов сюжет с "родолюбиви" нюанси – защитата на летище "Божурище", което от години е собственост на италиански консорциум, но все още е с неясен статут.

Депутатът Красимир Велчев "алармира", че на терена вече са започнали строителни дейности и призова "родолюбци да отидат там, за да посрещнат с жива верига това вандалско отношение към България и към българската история".

Сделката за замяната на едно от най-старите европейски летища за 106 апартамента е още от времето на кабинета на Симеон Сакскобургготски, но бе одобрена и от тройната коалиция. Тя бе проверявана безрезултатно в продължение на дълги години от прокуратурата и по едно време се заговори, че са възможни обвинителни актове, но до това така и не се стигна.

Бившият министър на куртурата Вежди Рашидов обяви летището за исторически комплекс, с което блокира строителните инициативи на собственика, но Върховният административен съд (ВАС) окончателно отмени заповедта му в края на миналата година, заради "допуснати съществени нарушения при издаването ѝ, включително неуведомяване на заинтересовани лица и неясен териториален обхват на обекта на временната защита". Така преписката бе върната в Министерство на културата.

Настоящият министър Петър Стоянович обясни, че за да може да се превърне в паметник на културата, един обект трябва да отговаря на определени критерии и "ВАС се е произнесъл по казуса много ясно". "Дали е паметник на културата ще стане ясно, след като отново се извърви този път”, каза той в края на миналата година.

През април ГЕРБ се обяви срещу искането на Стоянович да сключи споразумение с "Индустриален парк София” за построяване на музей на авиацията, но в крайна сметка той бе подписано. Тогава от ГЕРБ предложиха Стоянович да бъде проверен с детектор на лъжата дали му е оказван натиск, за да поиска такова нещо. Все още няма официална позиция от стана на Министерството на културата.

"Ако вашата къща е паметник на културата и трябва да смените керемидите, каква е процедурата през министерството? Сега как това стана за един ден, унищожава се историята на България? Защо не разберете това, че не всичко е кебапчета? Хората, които управляват, са безделници. Не заставате като граждани”, заяви в четвъртък Красимир Велчев, известен и като пилот любител.

Колегата му Вежди Рашидов пък заяви, че "ако в Италия едно камъче се премести, което е национален паметник на културата - директно в прокуратурата".

В края на миналата година парламентът се зае да "разследва" сделката, като "произведе" поредната временна анкетна парламентарна комисия. Преди ден мнозинството отхвърли искането на ГЕРБ в пленарната зала да бъде обсъден докладът на комисията, а в четвъртък излезе информацията, че на терена на летището вече са започнали строителни работи.

Според Велчев багери са съборили хангар, строен 1919 година.

"Случайно ли поискахте да отложите гласуването на доклада в пленарна зала, за да бъдат предупредени италианците по най-бързия начин да влязат и да съборят всичко, защото при
свършен факт какво ще правим. Това ли е вашата договореност за плавен преход, за устойчивост в политическата система и в политическата обстановка", възмути се Велчев.

"Вие взривявате мира в България с всяко едно ваше действие", заключи той.

Сделката за летището бе гласувана от кабинета на Симеон Сакскобургготски в края на мандата му, а след прокурорски проверки, които не установиха нарушения, бе одобрена и от правителството на Сергей Станишев. Така сделката с италианската фирма "Индустриален парк София" за замяната на летище ''Божурище“, чиято площ е 1045 дка, срещу 106 апартамента, бе подписана през 2007 г. от тогавашните военен министър Веселин Близнаков и областен управител на София - Емил Иванов.

Техният колега Стефан Данаилов, който по това време е министър на културата, обаче започва процедура по обявеното на летището за паметник на културата и му дава такъв статут, но без да обяви границите му.

През 2010 г. министърът на културата Вежди Рашидов също предоставя на летището такъв статут. Върховният административен съд (ВАС) обаче отменя тази заповед.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?