Депутати на среща с посланическия корпус за изборите

ГЕРБ се вклини между лявата и дясната опозиция чрез кодекса

Левицата и ДПС предупредиха, че е застрашена легитимността на следващите избори

Дипломати от ЕС на среща с левицата и ДПС. Сн. БГНЕС

ГЕРБ "заби" клин между лявата и дясната опозиция в парламента, която настоява за промени в Изборния кодекс, гарантиращи прозрачност на изборите. От ляво и от дясно искат техни представители да влязат в ръководствата на районните и секционните избирателни комисии. Това не залегна като задължение в промените в кодекса.

В сряда от ГЕРБ най-невинно предложиха да се даде дефиниция какво е това опозиция. Ако левите и десните отговарят на дефиницията, управляващите нямат нищо против "опозиционери" да влязат в ръководствата на РИК и СИК.

Всичко това стана на срещата на представители на парламентарната група на ГЕРБ с дипломати от посолствата на страните от ЕС и САЩ в София по въпросите на изборното законодателство. Преди това дипломатическият корпус се срещна и с представители на левицата. От Синята коалиция обаче така и не дойдоха на срещата, въпреки че бяха обещали да си сътрудничат с лявата опозиция за общ отпор на текстовете, прокарвани от управляващите в Изборния кодекс и внасящи опасност от манипулиране на изборите.

Председателят на ДПС Лютви Местан хладно посъветва журналистите да попитат десните защо не са дошли на срещата с посланиците, той не можел да даде отговор.

Разнобоят между десницата и левицата бе използван умело от председателя на правната комисия Искра Фидосова. След като представителите на ГЕРБ се срещнаха с посланическия корпус у нас, Фидосова обясни, че партията ѝ е готова да запише в кодекса, че опозиционните политически сили ще имат поне по едно място в ръководствата на районните и секционните избирателни комисии.

"За тази цел обаче трябва да имаме легална дефиниция за опозиция", обясни Фидосова. От думите ѝ стана ясно, че според нея като опозиция трябва да се дефинират "всички партии, които не са гласували "за" мандата на правителството".

 

Ако тази дефиниция се приеме, ГЕРБ ще изключат от числото на опозицията Синята коалиция и "Атака", които в началото на мандата на Борисов подкрепяха управлението му. Тогава те няма да могат да имат претенции за ръководно място в избирателните комисии.

 

По действащите разпоредби опозицията има не по един, а по двама представители в ръководствата на районните избирателни комисии (РИК), коментира Фидосова. От 93 ръководни места ГЕРБ има само 31 - във всички РИК сега за референдума, докато на изборите през 2009 г. са били представители само на тройната коалиция, каза тя.

По думите на Фидосова, ако има съгласие между партиите, в сряда и четвъртък ще има допълнителен доклад за Изборния кодекс и той ще бъде приет. "Ако няма – имаме си кодекс и ще проведем вота по него", каза тя.

 

Лявата опозиция предупреди, че легитимността на следващия парламент е застрашена

 

По-рано през деня БСП и ДПС също се срещнаха с посланиците в България. Срещата, поискаха от опозиционните формации, бе по повод на отказа на управляващите да приемат каквито и да било предложения на опозицията при обсъждането на промените в Изборния кодекс. Това доведе до отпадането на кодекса от дневния ред на парламента преди коледните празници.

 

След срещата лидерите на двете партии казаха какво са обяснили на дипломатите - че ако не се вземат предвид техните предложения за промени в изборния закон, легитимността на следващите избори ще е поставена под въпрос.

 

На срещата те са призовали за съдействие от посланиците за гарантиране на участието на опозицията в управлението на районните и секционните избирателни комисии. поставили са и проблема с изчистването на избирателните списъци, които трябва да се сравнят с данните от последното преброяване.

Двете партии са поискали протоколите от секционните избирателни комисии (СИК) да се заверяват с подпис и мокър печат в седем екземпляра и да се раздават на всички политически представители в СИК.

По думите на Станишев и Местан всички актове на ЦИК трябва да могат да се обжалват. От левицата предлагат и изборните книжа да не се съхраняват в сградите на областните управи, които са на пряко подчинение на министър-председателя Бойко Борисов. И тези предложения са били представени пред дипломатите.

БСП и ДПС са обяснили на дипломатите и как от ГЕРБ ще се опитат да отклонят приемането на въпросните предложения.

"Подготвихме посланиците, че ГЕРБ, например, щедро ще предложат 12 хиляди ксерокса, които във всяка избирателна секция да размножават протоколите. Никой обаче не може да ни отговори защо властта предпочита да изхарчи пари за копирни машини, вместо да разполага със седем екземпляра на протоколите", обясни председателят на ДПС Лютви Местан. 

От левицата и движението са помолили наблюдението на ОССЕ и ПАСЕ на изборите да не бъда частично, а цялостно.

 

"Отстъпките" на ГЕРБ

 

За искането на БСП и ДПС всички членове на секционните комисии да получават екземпляри от протоколите на СИК Искра Фидосова каза след срещата с посланиците, че предложението на ГЕРБ е протоколът да се копира и, подпечатан с мокър печат и подпис на председател и секретар, да се дава на всички участници в изборите, не само на тези, които имат представители в комисиите.

Фидосова смята, че е изчистен спорът и с присъствието на наблюдатели на всички равнища на изборния процес, като посочи предложението ЦИК и РИК да предават заседанията си онлайн. "Подробно разяснихме, показахме, четохме текстове, обяснихме на посланиците, че държим да присъстват международни наблюдатели, за да не бъдем обвинявани след изборите пак в несъществуващи манипулации, фалшификации и т.н.", каза Фидосова.

По думите ѝ някои от условията на БСП и ДПС са трудни за разбиране, като изчистването на избирателните списъци, защото конституцията дава право на всеки български гражданин с избирателно право да фигурира в списъка. Това, че от 10 или 20 години живее в чужбина, не може да е основание да бъде заличен, коментира тя.

Намерението на Фидосова е следващата седмица предложенията на управляващи и опозиция да бъдат обсъдени отново в правната комисия и ако се постигне съгласие, по-следващата седмица промените да се обсъждат и в пленарната зала.

 

Ако не са съгласни, ще решим допълнително, но има действащ Изборен кодекс и изборите ще се проведат по него, надявам се на конструктивност и диалог от всички, обобщи Фидосова.

Споделяне

Още по темата

Още от България