ГЕРБ се загрижи за въздуха – предлага затвор за горене на гуми и боклуци

ГЕРБ се загрижи за въздуха – предлага затвор за горене на гуми и боклуци

Депутати от ГЕРБ внесоха предложения за промени в Наказателния кодекс, с които да се криминализира изгарянето на боклуци, каучук, пластмаси или отработени масла. Наказанието се предвижда да е до 2 години затвор и глоба от 2000 до 5000 лв. или само 1000 лв. санкция в маловажни случаи.

Инициативата на ГЕРБ е опит да се отговори на засиленото недоволство за мръсния въздуха в София и тоталната липса на реакция от общината. Въпреки че повече от три дни нивата на фини прахови частици са превишени, кметството не пуска т.нар. "зелен билет" за многократни пътувания. Първоначално кметът Йорданка Фандъкова само призоваваше хората да се откажат от печките си на дърва и въглища и да слязат от колите си. Във вторник буферните паркинги бяха отворени безплатно.

Със законопроекта си ГЕРБ прави опит да прехвърли проблема в прокуратурата и полицията. Предвидените наказания сочат, че по такива дела масово ще се постановяват условни присъди или глоби. Глоби и в момента има, но точно ГЕРБ твърдят, че те се налагат, но не се събират. Т.е. с предложенията си те искат налагане на така или иначе безполезни нови глоби.

Има и друг сериозен проблем. За да се стигне изобщо до наказание, трябва да се установи, че конкретен човек с действията си е замърсил над нормата въздуха чрез изгаряне на някои от материалите. Т.е. това задължително означава замерване на стойности, мнения на експерти, изготвяне на заключения и участие на вещи лица, за да бъде убеден съдът, че причината за замърсяване са именно тези действия. Иначе казано – означава дълга, тежка и тромава процедура плюс най-малко две съдебни инстанции.

Въпреки това промените се подкрепят и от депутати, и от столичния кмет Йорданка Фандъкова, която при представянето им заяви:

"Очевидно е, че само с актове и със санкции, които често от физическите лица не се събират, т.е. не могат да се съберат няма как да се справим с този тежък проблем".

Споделяне

Още от България