ГЕРБ сезира прокуратурата за черна PR-кампания на червените

Ръководството на ГЕРБ подаде жалби до ЦИК, СЕМ и прокуратурата по повод черната PR-кампания на включената в Коалиция за България националистическа партия "Нова зора".

Отделно от жалбите лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова президента Георги Първанов да назове имената на тези, които стоят зад негативната кампания.

"Подкрепям напълно призива на президента Първанов за недопускане на черна кампания по време на изборите. Заедно с това искам да запитам - защо президентът Георги Първанов не назове авторите на негативната кампания, които са известни на всички – Сергей Станишев и Азер Меликов? Тези, които похарчиха вече милиони за черна кампания? Откъде са тези пари?”, попита в сряда Борисов.

Сайтът срещу Борисов, който се отваря чрез линкове от платения в он-лайн медиите банер, първоначално е бил регистриран от Азер Меликов, член на политическия кабинет на Сергей Станишев, който е и в борда на "Информационно обслужване", разкри по-рано Re:Tv.

Първата регистрация е от 23 април, като Азер Меликов е посочен и като създател, и като лице за техническа поддръжка на сайта. По-късно регистрацията е сменана на името на Иван Петров.

Миналата седмица Борисов призова Станишев да отстрани съветника си. "Азер Меликов, близък, много близък, най-най-близък на Станишев, е автор на сайта. Ако Станишев има чест, трябва незабавно да му вземе оставката сам. Този човек ще пипа софтуера на изборите. Ако такъв човек пипа софтуера на изборите, те няма да бъдат честни”, каза той.

ГЕРБ припомня в своите жалби, че разпространението на предизборни послания три седмици преди началото на кампанията е явно нарушение на изборния закон. Въпреки това нормативната уредба не предвижда санкции при подобно нарушение. От партията смятат, че използването на образа на Бойко Борисов в рекламите без негово съгласие, представлява нарушение на конституционните му права.

"Твърденията в рекламата са неверни и манипулативни. Няма никаква обективна и логическа връзка между подкрепата за Бойко Борисов и участието на Иван Костов и Синята коалиция", се казва в съобщение на ГЕРБ.

В жалбата се посочва още, че посланията са манипулиращи, за да внушат страх и чувство за апокалиптичност в гражданите. "С това се цели публиката да възприеме конкретно лице като обществена и политическа заплаха, да създаде предубеждение, страх и омраза в големи групи от хора, като целият аранжимент на визията и посланията са насочени да злепоставят и очернят личността на Бойко Борисов", заявяват от формацията.

Според ГЕРБ по този начин се нарушава забраната от изборния закон за използване използване на агитационни материали, които накърняват добрите нрави, честта и доброто име на кандидатите. Партията счита черната PR-кампания и за нарушаване на Закона за радио и телевизия - за незачитане на човешкото достойнство.

Лидерът на "Нова зора" Минчо Минчев обясни публично, че разпространението на рекламата се финансира от държавната субсидия за неговата партия – около 60 000 лева. От медийното ѝ покритие обаче става ясно, че тези пари надали са били достатъчни.

"Никога досега черния "PR" не е доминирал до такава степен възприятията на избирателя и не го е подбуждал да мрази и да отрича личността на определен политик", смятат от ГЕРБ.

Споделяне

Още по темата

Още от България